Svetovni dan družin v ZDA - 1. dan

22.9.2015 Philadelphia, ZDA Družina, Srečanje

Včeraj (v torek, 22. 9.) se je v Filadelfiji v ZDA pričel Svetovni dan družin. Na otvoritveni prireditvi smo lahko slišali, da bo to največji tovrstni dogodek do sedaj. Še pomembnejši je glavni cilj dogodka, ki je pravzaprav cilj Cerkve danes: okrepiti družinske vezi in poudariti vlogo družine v luči učenja Kristusa in Cerkve. Pravzaprav je k temu cilju usmerjena tudi sinoda o družini, katere drugo in zaključno zasedanje bo letos meseca oktobra. Sinoda in Svetovni dan družin sta tudi sicer globoko povezana, kar je poudaril tudi nadškof Vincenco Paglia, predsednik papeškega sveta za družino, ki je v uvodnem govoru omenil tudi pomen imena mesta, ki dogodek gosti, Phildelphia, mesto bratske ljubezni, kot ga imenujejo domačini.

Že prvi dan smo lahko prisluhnili izrednemu predavanju škofa Roberta Barrona, ki je razložil, kako dejstvo, da smo ustvarjeni po božji podobi, vpliva na naše krščansko in družinsko življenje.

Vsekakor bo osrednji dogodek Svetovnega dneva družin festival družin v soboto, 26. 9., na osrednjem prireditvenem prostoru na Benjamin Franklin Parkway-u v Filadelfiji, kjer bo prisoten tudi papež Frančišek in naslednji dan, v nedeljo, ko bo papež z nami tam obhajal sveto mašo. Papežev obisk je tudi sicer v ZDA sprejet z veliko naklonjenostjo in pričakovanjem. Ni medija (vsaj večjega ne), ki bi na kakršen koli način kazal nasprotovanje pp. Frančišku. Ljudje so v pričakovanju tega svetega moža, ki bo s svojo modrostjo, usmiljenjem in da, svetostjo, prinesel novega upanja in novo energijo v Ameriško cerkev in med ljudi.

 

Sandi Koren, tajnik medškofjskega odbora za družino