Svetoletna vrata na Žalah v Ljubljani - Na grob odeti v božje usmiljenje

Foto: družina Foto: družina

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v soboto, 22. oktobra, odprl sveta vrata usmiljenja cerkve sv. Križa na Žalah in v novi cerkvi Vseh svetih daroval mašo. Tako bodo lahko vsi, ki bodo v prihodnjih dneh obiskovali grobove, stopili skozi sveta vrata.

Na pokojne je v pridigi spomnil tudi ljubljanski nadškof. »Življenje je romanje in človek je romar, ki prehodi pot do želenega cilja. In romanje je spodbuda za spreobrnjenje. Usmerjeni smo na cilj in če hočemo doseči cilj moramo biti zavzeti in moramo biti sposobni tudi žrtve. In ko bomo stopali skozi ta sveta vrata se bomo dovolili objeti Božjemu usmiljenju.« Ob vstopu skozi sveta vrata usmiljenja se obvežemo, da bomo usmiljeni, ne bomo obsojali in bomo znali tudi odpuščati tako velikodušno, kot odpušča Bog.

»Koliko hudega povzročijo besede, ki jih podžigata ljubosumje, zavist, govoriti slabo o bratu, ko ga ni zraven, umazati njegov pogled, umazati njegov ugled. Ne soditi in ne obsojati pomeni, da znamo nabrati kar je dobrega v vsakem človeku in ne dopustiti, da bi ta moral trpeti zaradi naše pristranske sodbe ali našega domišljanja, da vse vemo. Kolikokrat si samo domišljamo, da vemo kakšen je človek ob nas.«

Ob koncu pridige je dodal še, naj h grobu ne gremo zamero, jezo, hudimi mislimi in očitki, ampak odeti v božje usmiljenje.

Vir: Družina.