Švedska: Katoliški in luteranski škofje pred papeževim obiskom

31.10.2016 Lund, Švedska Ekumenizem, Papež Frančišek
Mestna katedrala v Lundu, zgrajena v 12. stoletju - Foto splet Mestna katedrala v Lundu, zgrajena v 12. stoletju - Foto splet

Katoliški in luteranski škofje na Švedskem so skupaj napisali nekaj besed pred papeževim obiskom ob 500-letnici reformacije. Le-to je na programu 31. oktobra in 1. novembra. Na poti ekumenizma so tudi ovire, toda želimo si – tako je zapisano – da bi skorajšnji obisk papeža Frančiška dal moč ekumenskemu prizadevanju v državi in podaril znamenja ohrabritve ter upanja celemu svetu. Dogodek bi lahko opredelili kot zgodovinski, je poudarjeno v članku, ki je izšel v švedskem dnevniku Dagen in sta ga skupaj podpisala Anders Arborelius, katoliški škof Stockholma, in Antje Jackelen, ki je na čelu Švedske luteranske cerkve.

Konec tega meseca se bo prvič v zgodovini zgodilo, da bodo vodilni predstavniki katoliške Cerkve in Svetovne luteranske zveze skupaj pogledali na reformacijo. Dogodek bo obenem tudi eden vidnih sadov petdesetih let dialoga med katoličani in luterani. Predvsem ekumensko srečanje v areni Malmö, katerega naslov bo 'Skupaj v upanju', želi biti pričevanje o Božjem usmiljenju za cel svet. Povabilo se torej glasi, da bi izkoristili to priložnost skupnega pričevanja za Jezusa Kristusa, da bi svet veroval, in da bi molili in delali za dobro evangelija.

 

Vir: Radio Vatikan.