Študentski križev pot v Ljubljani in Mariboru 2012

4.4.2012 Ljubljana Molitev, Mladina, Študent
Križev pot na Rožnik 2012 Križev pot na Rožnik 2012

Ljubljana

Tradicionalni križev pot,[1] ki ga poleg redovnikov frančiškanov pripravljajo študentje Univerze v Ljubljani in katoliška mladina, bo v sredo, 4. aprila 2012, ob 20.30. Začel se bo pri lurški kapelici poleg gostilne Pod Rožnikom. Pred tem bo ob 19.00 v frančiškanski cerkvi na Tromostovju študentska maša, po maši pa bodo udeleženci skupaj odšli s Prešernovega trga proti lurški kapelici. Geslo križevega pota bo: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.« (Jn 15,13)


Dodatne informacije dobite pri br. Boštjanu Horvatu OFM, GSM: 031/335–799, e-naslov: [email protected].


Maribor

V cerkvi sv. Alojzija na Glavnem trgu se bo v sredo, 4. aprila 2012, s pričetkom ob 18.30, začel tradicionalni križev pot mladih po mariborskih ulicah, ki ga bodo sklenili v cerkvi sv. Barbare na Kalvariji. V primeru slabega vremena bo obred v cerkvi sv. Alojzija. Naslov letošnjega križevega pota je Pravičen.

Ljudsko pobožnost križevega pota organizira Katoliški študentski center (KŠC) Sinaj v sodelovanju z Dekanijskim odborom za mlade. Sodelovale bodo različne katoliške mladinske in študentske skupine. Vsebinsko bo križev pot mladih povezan s pravičnostjo v ljubezni, saj je pastoralno leto 2011/2012 v Cerkvi na Slovenskem posvečeno družbenemu nauku oz. socialni pravičnosti. V času, ko številni med nami na različnih življenjskih področjih doživljajo krivice, želijo organizatorji povabiti k ustvarjanju pravičnejše družbe.

Snemanje bo dovoljeno, pri čemer naj člani tehničnih ekip upoštevajo religiozno naravo dogodka. Intervjuvanje udeležencev med pobožnostjo ni zaželeno.


Besedilo je pripravil voditelj KŠC Sinaj p. Ivan Hočevar DJ, ki je na Koroški cesti 1 v Mariboru na voljo tudi za dodatne informacije, tel: 0590/80–390, GSM: 041/286–352. Prim. tudi spletno stran: www.sinaj.net.
[1] Križev pot je ljudska pobožnost, ki jo katoličani najpogosteje molijo v postnem času v povezavi s spominjanjem Jezusovega trpljenja in smrti na križu. V Sloveniji je navada, da ga verniki molijo tudi ob nedeljah, večkrat na romarskih krajih ali v podružničnih cerkvah, kjer hodijo od postaje do postaje, nosijo križ in premišljujejo ključne trenutke človeškega odrešenja. Križev pot se moli v cerkvi ali na prostem, razdeljen pa je na štirinajst postaj. Tradicionalna oblika križevega pota predvideva, da se vsaka postaja začenja z vzklikom: »Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!« Sledi premišljevanje o glavni temi postaje ali branje ustreznega svetopisemskega odlomka, nato pa postna pesem. Premišljevanje posamezne postaje se sklene s prošnjo: »Usmili se nas, o Gospod, usmili se nas.«