Štiriintrideseti Rimini Meeting v Italiji

18.8.2013 Rimini, Italija Svetovno srečanje

V Riminiju v Italiji bo od nedelje, 18. do sobote, 24. avgusta 2013, potekal štiriintrideseti Rimini Meeting, ki velja za eno od največjih krščanskih prireditev na svetu, ki jo je mogoče spremljati v italijanskem ali angleškem jeziku. V celem tednu se ga v preteklih letih vsako leto udeležilo okrog milijon obiskovalcev, mnogi pa dogajanje spremljajo po internetu, v Italiji tudi prek posebnega televizijskega kanala. Med njimi so poleg kristjanov tudi muslimani, budisti, neverujoči … Tradicionalno se ga udeležujejo povabljeni predsedniki držav in vlad, ministri, sodobni filozofi, pisatelji, teologi, ekonomisti in raznovrstni umetniki. Dogajanje se odvija na 170.000 m2 površine.

Prireditev organizira gibanje Comunione e liberazione (CL) – Občestvo in osvoboditev (OO), katerega začetnik je bil Luigi Giussani (1922–2005). Njeno izhodišče je predstaviti današnje krščanstvo in angažiranost verujočih na različnih življenjskih področjih kot so gospodarstvo, politika, kultura, ekumenizem in medverski dialog, … Gre za nekakšen »sejem o današnjem krščanstvu«, pri čemer ne gre prvenstveno za to, da bi kristjani drugim vsiljevali svoje rešitve in poglede na svet, ampak za predvsem za dialog s predstavniki drugih religij, kultur in miselnih tokov.

Srečanje je pripravljeno v obliki okroglih miz, predavanj, srečanj in pogovorov o sodobni družbi, kulturi, izobraževanju, veri, arhitekturi, glasbi ipd. njegovo sporočilo in namen sta osredotočena tako na oceno sedanjega stanja, kot tudi na iskanje predlogov z rešitvami iz krščanskega zornega kota.


Kako je poskrbljeno za udeležence?

Meeting poteka na sejmišču v Riminiju (Rimini Fiera, Via Emilia 155, Rimini (vhod »Sud« in »Ovest«). Organizatorji bodo zagotovili 9000 brezplačnih parkirišč. Na prizorišču bo vsak dan sodelovalo okrog 4.000 prostovoljcev. Preko spleta je možno rezervirati bivanje v hotelih, hostlih in kampih. Za animacijo otrok (v obliki pesmi, plesov in iger) bo poskrbljeno v mirnem kotičku sejmišča, kjer bodo starši svoje otroke lahko tudi zaupali v varstvo. Na sejmišču bodo na voljo tipične restavracije in bari s hitro prehrano.


Geslo: Izziv človek

Geslo letošnjega srečanja je Izziv človek. Gre za temo, ki opozarja na dramatično situacijo, v kateri se nahaja človeštvo. Vsak človek ima potrebo, da živi kot edinstveno in neponovljivo bitje in čuti, da je to, kar ga določa, svoboda. Ljudje dandanes ne živijo v izrednih razmerah samo v primerih, ko totalitarni sistemi ogrožajo njihovo svobodo in preživetje, ampak tudi tam, kjer v demokratičnih državah zakoni sicer zagotavljajo svobodo, človekovo srce pa je anestezirano in cenzurirano. Tovrstno izredno stanje se danes dogaja pred našimi očmi in vpričo nas vseh. – Namen meetinga ni le razkrivanje negativnih dejstev, ampak je predvsem pokazati, da za človeka obstajajo možnosti, da obstajajo ljudje, ki so v konkretnih situacijah, dogodkih in srečanjih našli moč v tem, da so upoštevali potrebe svojega srca. Meeting omogoča različna srečanja in daje izkušnjo pozitivnih vidikov življenja. Različne kulture in tradicije so le izraz različnih načinov, v katerih se človek lahko sooča z vitalnimi vprašanji in najde razumne odgovore na potrebo po resnici in smislu, ki sta zapisana v srce vsakega posameznika.


Razstave

 1. Simfonija novega sveta – Združena Evropa – od Atlantika do Urala. – Predstavljen bo nastanek sedanje Evrope, težave in pozitivne izkušnje iz novejše zgodovine.
 2. Naravno, umetno, kultivirano. Odnos človeka z naravo. – Razstava bo odgovarjala na vprašanje o potrebni količini hrane za človeštvo, katerega število hitro narašča.
 3. Nebesa v sobi. Dobrodošli v hiši Chestertona. – Šlo bo za prikaz tega, kar je znani angleški pisatelj iz 20. st. Gilbert Keith Chesterton imel in gledal v svoji sobi. Kaj človeku omogoča, da ostane človek?
 4. Luč sveti v temi. Pričevanje Ruske Pravoslavne Cerkve v času preganjanja v Sovjetski zvezi. – Revolucija l. 1917. Zmaga militantnega sekularizma. Čas velikega terorja. Zgodbe mučencev. V reprodukciji kapele bodo ikone največjih ruskih mučencev iz tistega obdobja.
 5. Odkriti obraz. Značilne poteze Kristusa. Tančica s Kristusovim obrazom iz Manopella.

Gledališke predstave

 1. Izpovedi sv. Avguština. Recital Sandra Lombardija, ki velja za enega največjih igralcev v Italiji. V interpretaciji Avguštinovih izpovedi bo predstavljena dramatična izkušnja sv. Avguština.
 2. Manalive – živi človek. Gledališka predstava romana G. K. Chestertona. Osrednja osebnost je Inocenc Smith, človek, ki želi živeti in se ne zadovolji zgolj s preživetjem, zato se bori z nihilizmom, relativizmom in skepticizmom.
 3. Moje ime je Peter. Lik Petra bo predstavil Pietro Sarubbi, ki je je v filmu Mela Gibsona interpretiral Baraba.

Filmske predstave

V Riminiju bo potekal filmski festival. Najboljšim filmom, ki bodo prispeli na natečaj, bodo podelili nagrade.


Znane osebnosti iz sveta znanosti, umetnosti, kulture in gospodarstva na predavanjih in okroglih mizah

 • John Waters bo predstavil temo letošnjega meetinga.
 • Aleksander Filonenko prihaja kot prof. filozofije iz Ukrajine.
 • Anujeet Sareen je manager iz Bostona (ZDA).
 • Jonathan Fields je glasbenik iz ZDA.
 • Tianyue Wu je profesor iz Pekinga na Kitajskem.
 • Claire Ly bo zastopal inštitut za znanost in teologijo religij.
 • Paul Bhatti je minister v pakistanski vladi.
 • Lev Dodin je režiser in dramaturg iz Sankt Pterburga v Rusiji.
 • Joseph Weiler je prof. prava iz New Yorka (ZDA).
 • Elizabeth M. King je direktorica mreže za vzgojo in človeški razvoj pri Svetovni banki.
 • Giorgio Buccellati je direktor Mesopotamian Lab v inštitutu za arheologijo (UCLA).
 • Paul Davies je direktor Centra za temeljne koncepte znanosti.
 • Nazzareno Mandolesi je član znanstvenega sveta Space Science Advisor Committee pri Evropski vesoljski agenciji.
 • J. i. Latorre je prof. teoretične fizike iz Barcelone v Španiji.
 • Marco Bersanelli je prof. astrofizike iz Milana v Italiji.

Dodatne informacije dobite pri gospe Boženi Rudolf na GSM: 031/879–59 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].