Srečanje predstavnikov verskih skupnosti v Novi Gorici

28.1.2023 ob 17:30 Nova Gorica Škofija Koper, Ekumenizem

V konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici (Sedejeva ulica 2) bo v soboto, 28. januarja 2023, ob 17.30 srečanje predstavnikov verskih skupnosti.

Srečanja se bodo udeležili predstavniki:
- Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji - Džemat Nova Gorica,
- Srbske pravoslavne cerkve ter
- Katoliške cerkve na Goriškem.

Vse udeležence člane zgoraj naštetih verskih skupnosti povezuje vera v enega Boga. Vsi imamo za očeta Abrahama. Kdor veruje v Boga, vero jemlje resno in se zaveda, da vera življenju daje smisel, da nas brez Boga sploh ne bi bilo. Verujoči ljudje Boga hvalimo, slavimo, ga prosimo in se zahvaljujemo za neštevilne milosti.

Judje, kristjani in muslimani, verujemo v enega Boga, a o njem imamo različno podobo. Zato ne drži, da so vse religije enake. Čeprav nas marsikaj povezuje in imamo tudi veliko skupnega, nismo enaki. To pa ne pomeni, da pripadniki različnih verskih skupnosti ne smemo sodelovati; da se moramo med seboj sovražiti; da se ne smemo srečevati in pogovarjati o raznih vprašanjih, ki zadevajo nas vse. V nauku smo različni, v dobrih delih pa smo lahko edini. Izzvani smo, da skupaj skrbimo za svet, ki je bolan in potrebuje zdravljenja. Vsi smo grešniki. Grešimo tudi drug proti drugemu. To pred Bogom priznavamo in ga prosimo za odpuščanje. Živimo v času, ko v Evropi divja vojna. Nevarnost, da se konflikt v Ukrajini razširi, je realna. Mir je Božji dar in posledica resnega duhovnega življenja. Tudi za mir bomo prosili v soboto.

Bogdan Vidmar