Srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc v Lizboni - poročilo

14.6.2014 Lizbona, Portugalska CCEE, Medij

 

Od 11. do 14. junija 2014 je v Lizboni na Portugalskem pod geslom Sporočati krščansko družino: neizčrpen vir novega življenja potekalo letno srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc, ki ga organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se je srečanja udeležil njen generalni tajnik in tiskovni predstavnik p. dr. Tadej Strehovec.

Preko petdeset udeležencev iz 28 držav je razpravljalo na temo sporočilne moči gest in besed papeža Frančiška ter o bližajoči se škofovski sinodi o družini. Uvodno predavanje je imel tiskovni predstavnik Avstrijske škofovske konference Paul Wuthe, ki je izpostavil dejstvo, da je papež Frančišek govornik, ki v komunikaciji ne uporablja samo besed, temveč tudi podobe in slike, s katerimi na zelo nazoren način posreduje sporočilo evangelija. Opozoril je, da papeževo komuniciranje ni sad neke vnaprej načrtovane medijske strategije, ampak izvira iz preprostih dejanj, ki nagovarjajo široke množice.

Papežev “pripovedni” slog in govorica sta priložnost za celotno Cerkev, da vstopi v pristen dialog s svetom. Papež ni samo prevzel srca ljudi, ampak je tudi spremenil pristop mnogih medijev in novinarjev, ko gre za poročanje o Cerkvi.

Udeleženci štiridnevnega srečanja so prisluhnili tudi generalnemu tajniku škofovske sinode kardinalu Lorenzu Baldisseriju, ki je spregovorili o jesenski sinodi na temo družine. Kardinal je izpostavil pripravo delovnega gradiva za prihodnjo sinodo ter pomen vprašalnika o družini. Sinodo je opisal kot proces z več etapami, ki je sprožila živahno dogajanje v cerkveni skupnosti. S pomočjo odgovorov na vprašalnik o družini – ki ni anketa javnega mnenja, ampak pridobivanje informacij s terena – bodo pripravili osnutek delovnega gradiva o katerem bodo udeleženci sinode razpravljali na plenarnem zasedanju od 5. do 19. oktobra. Sklepni del tega dogajanja, po besedah kardinala Baldisserija, lahko pričakujemo leta 2015, ko bo potekala škofovska sinoda o družini.

Tiskovni predstavniki in drugi medijski sodelavci škofovskih konferenc so se srečali tudi s portugalskim ministrom za gospodarski razvoj Miguelom P. Madurom, predsednikom Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri Portugalski škofovski konferenci msgr. Piom Alvesom, predsednikom Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri CCEE-ju msgr. Josejem I. Munillom, s tiskovnim predstavnikom SECAM-a Benedictom Assorowom ter drugimi strokovnjaki na tem področju.

V sklopu štiridnevnega dogajanja so udeleženci ob godu sv. Antona Padovanskega (13. junij) obiskali njegovo rojstno hišo ter poromali v marijansko svetišče v Fatimi.

 

Poročilo je pripravil dr. Tadej Strehovec,
tiskovni predstavnik SŠK.