Srečanje med kard. Parolinom in Hilarionom potekalo v konstruktivnem ozračju

21.8.2017 Moskva, Rusija Ekumenizem, Sveti sedež, Mir
Foto: La Stampa Foto: La Stampa

Kardinal Pietro Parolin se je v ponedeljek, 21. avgusta 2017, v Moskvi sestal s pravoslavnim metropolitom Hilarionom, predsednikom Oddelka za zunanje odnose pri Moskovskem patriarhatu. Po osemnajstih letih je to bilo prvo srečanje z vatikanskim državnim tajnikom.

Kardinal je dejal, da se čuti »počaščenega in ganjenega« ob obisku Rusije, kjer ostaja do 24. avgusta. Srečanje z metropolitom, ki je potekalo na sedežu patriarhata v samostanu Danilovsy, se je odvijalo v »zelo konstruktivnem ozračju«, kot je dejal kardinal novinarjem. Dodal je, da pa niso manjkale »kočljive teme«, vendar pa ves čas »v želji po izgrajevanju in preseganju težav, ki obstajajo«. Šlo je za primer Ukrajine ter za »vprašanje grško-katoliške skupnosti, kar za rusko Cerkev pravoslavnega obreda ostaja ovira v razvoju odnosov s katoliško Cerkvijo«.

S strani pravoslavne Cerkve pa je bilo rečeno, da se je med pogovorom o Bližnjem vzhodu omenilo tudi bližino stališč pravoslavne Cerkve in Svetega sedeža v zvezi z iskanjem mirnih rešitev, predvsem v Siriji. Kot piše agencija Tass, je bilo rečeno, da se je nemogoče vrniti k normalnemu življenju, brez popolnega izgona Isisa z okupiranega teritorija, prav tako pa je bilo izpostavljeno, da humanitarne razmere še vedno ostajajo zapletene.

Pogovor med kardinalom Parolinom in metropolitom Hilarionom pa je tekel tudi o zgodovinskem srečanju med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom pred enim letom v Havani. Hilarion je izrazil hvaležnost za skupna prizadevanja za pripravo na ta dogodek ter izrazil upanje, da bi se odnosi, ki so bili spodbujeni s srečanjem, še naprej razvijali. O morebitnem ponovnem srečanju med papežem in patriarhom v Moskvi ali kateri drugi državi pa ni bilo nič potrjenega. »Pustimo času čas, da stvari dozorijo brez prevelike naglice,« je dejal kardinal Parolin in pripomnil, da je »Božji čas je vedno popoln«.

Vatikanski državni tajnik se je včeraj zvečer srečal z ruskimi katoliškimi škofi, v moskovski katedrali Brezmadežnega spočetja je daroval sveto mašo, zatem pa večerjal z ruskimi duhovniki in laiki. Danes je na programu srečanje z ruskim zunanjim ministrom Sergheijem Lavrovom in patriarhom Kirilom. Jutri pa bi se naj kardinal v Sočiju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

 

Vir: Radio Vatikan.