Spravna sveta maša v Kočevskem rogu

1.6.2019 ob 11:00 Kočevski rog Cerkev v Sloveniji, Molitev, Sprava

Tradicionalna spominska in spravna slovesnost v kapeli Božjega usmiljenja v Kočevskem rogu pod Krenom bo v soboto, 1. junija 2019, ob 11. uri. Somaševanje bo vodil prelat Anton Slabe.

V molitvi se bomo spomnili vseh žrtev nasilja in pobojev v drugi svetovni vojni in predvsem po vojni. Obenem bomo prosili za milost sprave v slovenskem narodu. Po maši bo sledil krajši kulturni program, ki ga vsako leto pripravlja Nova slovenska zaveza.

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število mučencev novejše zgodovine. Kapelo v Kočevskem rogu je maja 2005 umetniško opremil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu.

Kontakt za medije: Nova Slovenska zaveza, telefon: (01) 425–15–37, e-pošta:  [email protected]