Spodbude za Svetovni dan ubogih

19.11.2017 Katoliška cerkev Papež Frančišek, Cerkev v Sloveniji
Logo Svetovnega dneva ubogih - Vir: Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije; http://www.pcpne.va Logo Svetovnega dneva ubogih - Vir: Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije; http://www.pcpne.va

Predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije msgr. Rino Fisichella je poslal dopis o pripravi in obhajanju prvega Svetovnega dneva ubogih, ki bo to nedeljo, 19. novembra 2017.

V nadaljevanju objavljamo prevod pisma nadškofa Fisichelle, prevod sporočila papeža Frančiška za svetovni dan ubogih pa lahko dobite na tej povezavi.

Lep pozdrav,
p. Tadej Strehovec


Spoštovani,

kot je znano, je sveti oče Frančišek ob sklepu izrednega svetega leta usmiljenja napovedal Svetovni dan ubogih, da bi prebudil zavest vernikov in jo oblikoval za poslušanje krika ubogih in trpečih. Osrednja misel, izbrana za letos, nas spodbuja: »Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji.«

Glas ubogih poziva vse krščene, številne krščanske dobrodelne ustanove in tudi civilno družbo samo, naj uporabijo najboljše moči, da se ne bodo omejili zgolj zagotavljanje bratske pomoči revnim, pač pa da bodo tudi tako na človeškem kot na duhovnem področju poudarili dostojanstvo osebe ubogega.

Sveti oče je Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije zadolžil, naj organizira svetovni dan in spodbuja njegovo obhajanje po vsej Cerkvi. Zato vam posredujem nekaj smernic za obhajanje tega dneva.

S spletne strani Papeškega sveta (www.pcpne.va) lahko prenesete besedilo Sporočila svetega očeta za Svetovni dan ubogih, logo, ki je zasnovan s pojasnili, koristnimi za njegovo uporabo, skupaj s Pastoralnim priročnikom, kakor tudi druge predloge za rodovitno obhajanje dneva ubogih.

Zelo bom hvaležen, če boste s temi besedami seznanili vse sobrate škofe, da bodo povabili vse duhovnike, redovnike in verne laike k obhajanju Svetovnega dneva ubogih.

XXXIII. nedelja med letom bo letos 19. novembra 2017. V Rimu predvidevamo dva dogodka z navzočnostjo svetega očeta: v nedeljo bo papež vodil sveto mašo z ubogimi v baziliki Svetega Petra, molitvi angelovega češčenja pa bo sledilo kosilo z ubogimi v baziliki sv. Lovrenca zunaj obzidja. On je namreč cesarju Valerijanu pokazal uboge kot zaklad Cerkve.

Čas za pripravo tega svetovnega dneva je omejen, kljub temu pa bo tako na škofijski kot na župnijski ravni mogoče začeti podobne pobude. Zaželeno je, da bi v tednu pred nedeljo, 19. novembra, v skupnosti predvideli čas priprave, kar bi bila primerna formacija in informacija o tej pobudi in njeni temi. Vernike bi spodbudili, naj se ne omejijo samo na preprosta dobrodelna dejanja, ampak naj srečajo brate in sestre, ki nas tudi sami lahko evangelizirajo.

Sveti oče dobro pozna raznovrstne resničnosti v Cerkvi, pa tudi številne kraje po svetu, kjer cerkvene skupnosti sestavljajo ljudje, ki so ekonomsko prikrajšani. Močno je poudarjena razlika med velikimi urbanimi in med kmečkimi središči. Prizadevanja vseh skupnosti in močna pastoralna ustvarjalnost bodo omogočili, da bomo svetovni dan ubogih glede na okoliščine in kulturo vsakega kraja tako preživeli, da bomo sprejeli ubogega Kristusa.

Zahvaljujem se vam za prijazno sodelovanje in vas ob tej priložnosti prisrčno pozdravljam.

 

+ Rino Fisichella
predsednik