Spodbude za božične praznike v času epidemije COVID-19

25.12.2020 Božič, COVID19

Zaradi izrednih razmer bodo letošnji božični prazniki drugačni, kakor so bili prejšnja leta. V mariborski nadškofiji ter celjski in soboški škofiji razmere zaradi epidemije ne dopuščajo, da bi lahko varno obhajali praznična bogoslužja, niti v zelo omejenem obsegu. V ljubljanski nadškofiji in novomeški škofiji bodo svete maše le ob določenih terminih, v koprski škofiji pa bodo zaradi boljše epidemiološke slike lahko svete maše potekale redno. V vseh primerih morajo vsi, duhovniki in verniki, dosledno spoštovati odlok Vlade Republike Slovenije (prim. Uradni list RS, št. 190/2020, str. 9454), upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Navodila slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije COVID-19, ki so jih škofje ordinariji sprejeli 18. decembra 2020.

Bogoslužje in duhovna oskrba

V župnijah, kjer letos med božičnimi prazniki ne bo svetih maš z udeležbo vernikov, vabimo vernike, da svete maše spremljajo po medijih in prejmejo duhovno obhajilo. Pri domačem župniku naj prosijo za zakrament svete spovedi, prejmejo sveto obhajilo izven maše ter prispevajo svoj prostovoljni dar za domačo župnijo ali za Karitas. Božič je praznik, ko običajno opravimo tudi dobra dela, zato naj v teh dneh občutijo malo olajšanja tudi tisti, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Naše cerkve ostajajo še naprej odprte za osebno molitev, duhovniki pa so na voljo – ob spoštovanju navodil in priporočil – za osebni pogovor, zakrament bolniškega maziljenja, svetega krsta in poroke v ožjem družinskem krogu.

Praznovanje doma

Ob letošnjem božiču naj si verniki vzamejo čas za družinske člane in skupaj praznujejo Jezusovo rojstvo ob domačih jaslicah. Jezus v jaslicah naj postane središče našega doma. Kdor živi sam, naj pokliče sorodnike ali prijatelje, ki jih že dolgo ni slišal. Letošnja preizkušnja epidemije je zadosten razlog, da pokličemo tudi tiste, ki jih morda nismo slišali že več let. Odpustimo stare zamere ali krivice in zgradimo most do bližnjega. Obudimo spomine na lepe skupne trenutke in na skupna praznovanja. Božje rojstvo je razlog upanja, saj je v novorojenem otroku Bog pokazal svoj obraz. Ob letošnjem božiču vsak od nas lahko še močneje upa, da bo prihodnost boljša, lepša, svetlejša.

Čas epidemije nas vabi, da ponovno odkrijemo osebno molitev in tako postanemo voditelji domačega bogoslužja. Na sveti večer, 24. decembra, blagoslovite svoj dom. V cerkvi ali pri domačem duhovniku vzemite blagoslovljeno vodo in kadilo ter ob pesmi in molitvi blagoslovite svoje stanovanje ali hišo. Naši domovi so letos postali prave male družinske cerkve, tako se naše domače okolje prepleta z molitvijo in češčenjem Boga.

Domača Cerkev

Starši in stari starši, ki živijo s svojimi vnuki, naj izkoristijo božične praznike, da mlajšim spregovorijo o veri in Bogu, tako da jim pripovedujejo o svojih spominih na praznovanje božiča v otroških letih. Kjer je možno, naj obudijo stare običaje in šege. Pripovedi naj dodajo molitev in pesem, Božjo besedo ali svete podobe. Obhajajo naj tri svete večere (24. decembra, 31. decembra in 5. januarja), molijo pred obedi, še posebej na praznične dni, ter se radi zbirajo ob jaslicah. Otrokom naj starši pomagajo pri rasti v veri z domačo katehezo, ki lahko vključuje prebiranje svetopisemske zgodbe ali druge dejavnosti. Gradiva so na voljo na spletni strani Slovenskega katehetskega urada.

Prosimo vas, da spoštujete navodila in vse ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Postavljeni smo pred velik zgodovinski izziv, ki od nas zahteva potrpežljivo sodelovanje. Prvi korak vzajemnega spoštovanja je skrb za najbolj ranljive v naši družbi. S spoštovanjem ukrepov bomo omogočili mirnejše praznovanje božičnih praznikov v domačem krogu zlasti vsem, ki opravljajo poklice, povezane s skrbjo za zdravje in našo varnost.

 

Tajništvo SŠK