Solidarni s Sirijo – Slovenska karitas je danes posredovala 10.000 € za pomoč sirskim beguncem v Turčiji

4.6.2013 Slovenija, Sirija in Turčija Karitas
Sirski begunci - vir - Caritas Internationalis Sirski begunci - vir - Caritas Internationalis

Na Slovenski karitas danes začenjajo z dobrodelno akcijo za pomoč prizadetim ob konfliktu v Siriji, kjer je od prvih dni krize v marcu 2011 do danes izgubilo življenje več kot 80.000 ljudi. V regiji je registriranih 1,2 milijona beguncev ter 4,5 milijona notranje razseljenih oseb. 6,8 milijona Sircev, ki so v hudi stiski, prav sedaj potrebujejo pomoč. Na Slovenski karitas so danes, 4. junija 2013, iz kriznega sklada posredovali 10.000 EUR lokalni Karitas v Turčiji za nudenje najnujnejše pomoči s hrano in zdravstveno oskrbo sirskim beguncem v obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Turčiji.

Slovenska karitas sredstva za pomoč prizadetim sirskim beguncem v Turčiji zbira na TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Begunci Sirija, Sklic: 00 840.

Karitas Turčije že od začetka leta 2013 pomaga beguncem v omenjenih obmejnih krajih, kamor se je zateklo že 15.000 beguncev in želi še naprej pomagati z osnovnimi potrebščinami približno tisoč neregistriranim begunskim družinam, ki niso deležne nobene uradne pomoči, ker niso uspeli dobiti mesta v uradnih begunskih taboriščih, ki so prepolni. V Turčijo je namreč pribežalo že več kot 300.000 Sircev, vsakodnevno pa prihajajo številni novi. Številne družine so primorane živeti v nemogočih razmerah – prenapolnjenih in podstandardnih prostorih nedokončanih zgradb ipd., v pomanjkanju osnovnih življenjskih potrebščin. Lokalna Karitas, ki s terenskimi obiski odkriva ranljive družine, pomaga predvsem s hrano, higienskimi pripomočki ter zdravstveno oskrbo. Ker v teh krajih ni šol za sirske otroke, želi Karitas Turčije v prihodnjih mesecih otrokom omogočiti tudi možnost izobraževanja v t. i. otrokom prijaznih prostorih.

Sodelavci Karitas iz Sirije, Libanona, Jordanije in Turčije so do sedaj v celotni regiji pomagali s hrano, zatočiščem, zdravstveno oskrbo, izobraževanjem in iskanjem zaposlitve v kombiniranih programih v višini skoraj 15 milijonov evrov več kot 100.000 ljudem v stiski ne glede na njihovo versko in politično prepričanje. Programi so bili v zadnjih nekaj mesecih osredotočeni predvsem na pomoč Sircem, da so lažje preživeli zimo (poleg najnujnejšega so jim razdelili odeje, gorilnike, premog za kurjavo), v pomladnem in poletnem času pa nadaljujejo z nudenjem osnovne pomoči. Na povezavi je mogoče spremljati delo mreže mednarodne Karitas v Siriji in obmejnih državah.


Dodatne informacije dobite pri Jani Lampe na sedežu Slovenske karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani po tel. št. 01/300–59–68, na GSM 031/344–481 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].


Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.


Delo mednarodne mreže Karitas (Caritas Internationalis) v povezavi s krizo v Siriji: foto film, izjava za javnost in fotografsko gradivo.