Slovesnosti ob sklepu leta vere v slovenskih škofijah

24.11.2013 Katoliška Cerkev Cerkev v Sloveniji, Leto vere
Vir - http://www.kath-kirche-kaernten.at Vir - http://www.kath-kirche-kaernten.at

Ob sklepu leta vere bodo po slovenskih škofijah slovesne svete maše po spodnjem razporedu.

Leto vere je razglasil papež Benedikt XVI. (2005–2013) z apostolskim pismom Vrata vere (Porta fidei) in je potekalo po vsem svetu od 11. oktobra 2012 do 24. novembra 2013 in ga. V pismu je papež nakazal pomen in cilje tega leta. Osrednji namen je bil, da bi se v vsakem verniku vzbudilo hrepenenje po izpovedovanju vere v polnosti s prenovljenim prepričanjem, zaupanjem in upanjem.

 

Škofija Celje

Na praznik Kristusa Kralja, v nedeljo, 24. novembra 2013, bodo v celjski škofiji obhajali sklep leta vere s slovesnim bogoslužjem v celjski stolnici sv. Danijela. K obhajanju svete maše vabijo duhovnike, redovnike, redovnice in vernike celjske škofije, da se skupaj zahvalijo za dogajanje v letu vere in poglobijo svojo zavzetost, pričevanje in osebno odločitev za Kristusa. Bogoslužje se bo začelo ob 14.30 s slovesnimi pétimi večernicami in nadaljevalo ob 15.00 s sveto mašo, ki jo bo daroval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Več na tej povezavi.

 

Škofija Koper

Ob sklepu leta vere bo koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak daroval sveto mašo v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v nedeljo, 24. novembra 2013, ob 10.00, ob 18.00 pa bo v Postojni v župnijski cerkvi sv. Štefana daroval sveto mašo in blagoslovil križ v spomin na minulo pastoralno leto.

 

Nadškofija Ljubljana

V ljubljanski nadškofiji bodo sklep leta vere obhajali na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva, 24. novembra 2013. Na župnijah bodo poskrbeli za obhajanje slovesnih bogoslužij in pri izpovedi vere bodo verniki svečano obnovili krstne obljube.

Slovesno bogoslužje ob sklepu leta vere bo na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva ob 16.00 tudi v ljubljanski stolnici, kamor so duhovniki in verniki še posebno povabljeni, da se skupaj zahvalijo za vse iz vere prejete milosti. Somaševanje bo vodil apostolski administrator škof msgr. Andrej Glavan, ki bo letošnjim katehumenom simbolično izročil v premišljevanje in uresničevanje Božjo besedo tako, da bodo iz njegovih rok prejeli Sveto pismo.

 

Nadškofija Maribor

V mariborski nadškofiji bo osrednja slovesnost ob sklepu leta vere v nedeljo, na praznik Kristusa Kralja, 24. novembra 2013, ob 18.00 v stolnici in jo bo v imenu apostolskega administratorja vodil mariborski pomožni škof v pokoju msgr. dr. Jožef Smej.

 

Škofija Murska Sobota

V Škofiji Murska Sobota bodo sklep leta vere obeležili po župnijah. Vsaka župnija je povabljena, da oblikuje čim bolj živo občestvo in predstavi korake in sadove vere, ki so jih delali oz. živeli v tem letu, da najdejo razloge za praznovanje in spodbude za nadaljnje korake. Utrinki praznovanja leta vere na škofijski ravni pa so dostopni na spletu.

 

Škofija Novo mesto

V novomeški škofiji bodo leto vere sklenili pri slovesni sveti maši v soboto, 23. novembra 2013, ob 9.00 v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil škof msgr. Andrej Glavan, prepeval bo mešani pevski zbor iz župnije Zagradec, s solističnimi vložki bo pri bogoslužju sodeloval operni pevec, bas-baritonist Marko Fink. Poseben pečat slovesnosti ob sklepu leta bodo dali letošnji katehumeni, ki so se odločili, da bodo stopili na pot vere. Iz rok škofa Glavana bodo prejeli Sveta pisma, ki jih bodo spremljala pri njihovi pripravi na prejem zakramentov uvajanja v krščanstvo. Po končani maši bo v prostorih Škofije Novo mesto jesenska seja Škofijskega pastoralnega sveta, ki stoji pred veliko nalogo, da napiše konkreten škofijski pastoralni načrt za prihodnja leta.

 

Sklep leta vere v Rimu

V soboto, 23. novembra 2013, se bo papež Frančišek srečal s katehumeni, v nedeljo, 24. novembra, pa bo na trgu Sv. Petra daroval sklepno sveto mašo. Celoten seznam dogodkov je objavljen na spletni strani slovenske oddaje Radia Vatikan.