Slomškova nedelja 2016

V nedeljo, 25. septembra 2016, bo v župniji bl. Antona Martina Slomška Maribor - Košaki potekalo slavje ob Slomškovi nedelji. Slovesnost bo pod geslom V nebesa skozi vrata usmiljenja. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil  apostolski nuncij v RS msgr. Juliusz Janusz, pridigal pa bo mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob tej priložnosti bodo sprejeli relikvije bl. Slomška in sv. papeža Janeza Pavla II.


V soboto, 24. septembra 2016, bo potekalo srečanje učiteljev, vzgojiteljev in katehetov Slomškov dan na Ponikvi. Ob 9.30 začetek na Slomu, ob 12.30 pa bo na Ponikvi sveta maša, ki jo bo daroval celjski msgr. dr. Stanislav Lipovšek. 

Slomškov dan 2016

Društvo katoliških pedagogov SlovenijeSlovenski katehetski urad in Župnija Ponikva vabijo na 13. Slomškov dan, ki bo potekal 24. septembra 2016 na Ponikvi. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev in katehetov ima letos naslov Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen.

Program:

9.00 zbiranje na Slomu (v rojstni hiši bl. A. M. Slomška)
9.30 glasbeni in duhovni uvod
9.45 predavanje dr. Andreja Capudra z naslovom Slomšek včeraj in danes
10.45 odmor
11.00 kulturni program s podelitvijo Slomškovih priznanj
12.30 sv. maša na Ponikvi, somaševanje vodi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek (pela bo skupina Alfa in Omega)
14.00 kosilo v OŠ Blaža Kocena, možnost ogleda cerkve sv. Rozalije


Obvezne prijave (za kosilo in/ali avtobusni prevoz) do 19. 9. 2016: 01/43 83 987, [email protected]

Dodatne informacije: 01/43 83 987, e-mail: [email protected]

Organiziran bo avtobusni prevoz iz Kočevja in Ljubljane.

 

Na ta dan podelimo Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so: Darja Silan, s. Brigita Zelič in Nada Žgur. Naziv častni član pa prejme dr. Hubert Požarnik.

Slomškovi dnevi črpajo iz korenin slovenstva in opozarjajo na pomembnost vnašanja tradicionalnih slovenskih vrednot v učno-vzgojni proces. Opogumljajo vse udeležence izobraževanja k odgovornosti za graditev dobre slovenske šole. Osrednja misel prvega srečanja v letu 2003 je bila Slomšek – vez med družino, šolo in Cerkvijo. Ta dan smo slovesno začeli postopek razglasitve bl. Antona Martina Slomška za našega zavetnika in ga zaključili septembra 2004, ko je bil blaženi Anton Martin Slomšek na Ponikvi svečano razglašen za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev.

Katoliški učitelji smo prepričani, da lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, šolski nadzornik, učitelj in vzgojitelj družin in mladine, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v našem narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na nas, ki se ukvarjamo s pedagoškim poklicem. Pri Bogu imamo svojega zavetnika, ki mu lahko v njemu tako dragem maternem jeziku izražamo našo prošnjo in zahvalo, našo stisko, nemoč in hvaležnost ob takih in drugačnih dogodkih v učilnicah vrtca, šole, dijaškega in študentskega doma ali župnišča.

Več o Slomškovem dnevu: http://www.dkps.si/drustvo/slomskov-dan/

Prejemniki Slomškovih priznanj v preteklih letih: http://www.dkps.si/drustvo/slomskova-priznanja/zgodovina/


PLAKAT

KNJIŽICA - Duhovna priprava na praznik bl. Antona Martina Slomška in na Slomškovo nedeljo v letu Božjega usmiljenja 2016

Več na spletni strani Nadškofije Maribor.