Slehernik - uprizoritev srednjeveškega misterija

13.9.2013 ob 20:00 Dom sv. Jožef Dom sv. Jožef, Kultura
Mati (Tanja Ozvatič) in Slehernik (Urban Šajn), na uprizoritvi 2011 Mati (Tanja Ozvatič) in Slehernik (Urban Šajn), na uprizoritvi 2011

Dom sv. Jožef Celje vabi na tretjo uprizoritev Slehernika v atriju, ki jo pripravljamo mladi župnije Celje-sv. Jožef s pomočjo zborov župnije in doma. 

Predstavitev

Slehernik je srednjeveški misterij oziroma duhovna drama ali moraliteta, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in predvsem s poosebljenimi krepostmi in seveda tudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij sorazmerno znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi pred uršulinsko cerkvijo na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjo stolnico na začetku Salzburških poletnih iger. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu v Celju smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Besedilo je delno okrajšal prof. Mirko Mahnič, za izvedbo pa priredil Jože Planinšek.

Gre za veliko prireditev, ki jo izvajamo na prostem in ponoči. Traja približno dve uri. Z drugo ponovitvijo uprizoritve ji dajemo trajnostno domovanje na hribu, vsako leto enkrat ali kasneje na več let, kot smo tudi načrtovali že pri prvi izvedbi.

Foto: Lea Veternik