Škofovsko posvečenje msgr. dr. Mitja Leskovarja

8.8.2020 Ljubljana Škofija Ljubljana
Msgr. dr. Mitja Leskovar - Foto: Družina Msgr. dr. Mitja Leskovar - Foto: Družina

V soboto, 8. avgusta 2020, bo ob 10. uri v ljubljanski stolnici škofovsko posvečenje naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku msgr. dr. Mitja Leskovarja. 

Zaradi epidemije COVID-19 in sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe bo udeležba v stolnici žal omejena in bo možna le za tiste, ki so bili na slovesnost osebno povabljeni z vabili.

Slovesnost bo v neposrednem prenosu mogoče spremljati preko Radia OgnjiščeYouTube kanala Nadškofije Ljubljana in TV Exodusa. Zahvaljujemo se za razumevanje vsem, ki bi bili radi osebno navzoči pri posvečenju, a boste z nami povezani preko naštetih možnosti. Novega apostolskega nuncija priporočamo v molitev, da mu Bog nakloni blagoslova pri njegovem poslanstvu vesoljne Cerkve.  

 

Msgr. Stanislav Zore OFM
Ljubljanski nadškof


Dr. Mitja Leskovar se je rodil 3. januarja 1970 v Kranju. Odraščal je na Kokrici pri Kranju. Leta 1989 je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Po petih letih študija je diplomiral iz teologije in bil posvečen v diakona. 29. junija 1995 je v Ljubljani prejel duhovniško posvečenje in bil imenovan za kaplana župnije Domžale. Po dveh letih je bil poslan na nadaljnji študij v Rim, kjer je leta 1999 pridobil magisterij, dve leti kasneje pa še doktorat iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani. Obenem je opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo, ki jo je nastopil leta 2001 na Apostolski nunciaturi v Bangladešu.

Leta 2003 je bil prestavljen na Državno tajništvo Svetega sedeža v Vatikanu, kjer je deloval naslednjih enajst let. V istem obdobju je bil tudi pomočnik duhovnega asistenta Bratovščine svetih apostolov Petra in Pavla v Vatikanu ter redni spovednik na eni izmed rimskih župnij.

Leta 2015 je bil imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je prevzel isto vlogo na nunciaturi v Indiji in Nepalu.

V petek, 1. maja 2020, ga je papež Frančišek imenoval za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku.

Poleg maternega jezika dr. Leskovar govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko.