Škofje koordinacijske skupine CCEE sklenili obisk Svete dežele

14.1.2016 Sveta dežela CCEE, Ekumenizem

Škofje koordinacijske skupine škofovskih konferenc za podporo Cerkve v Sveti deželi so v četrtek, 14. januarja 2016, sklenili svoj vsakoletni obisk Svete dežele. Letos so obiskali krščanske skupnosti v Gazi in Betlehemu ter iraške in sirske begunce v Jordaniji. V sklepnem sporočilu so zapisali, da s sabo odnašajo zgodbe, ki so jih slišali med enotedenskim obiskom. Odločeni so dati glas tistim, ki nimajo glasu. Zaradi nasilja, ki se dogaja, je še bolj nujno spominjati se vseh in jim pomagati, predvsem tistim, ki živijo na obrobju in si prizadevajo živeti v pravičnosti in miru.

Škofje posebej spomnijo na vse tiste, ki so v vojni za Gazo leta 2014 izgubili dom in še vedno doživljajo posledice dogodkov. Kljub kakšnemu znamenju upanja, blokada ostaja in jim še naprej greni življenja, dejansko živijo v zaporu. Medsebojna podpora med mnogimi kristjani in muslimani je po prepričanju škofov vidno znamenje upanja, predvsem v trenutku, ko mnogi hočejo ljudi med seboj ločiti.

Tudi krščanski skupnosti v kraju Beit Jala škofje zagotavljajo, da ni pozabljena. Živijo v dolini Cremisan, kjer raste zid, ki ločuje Izrael od palestinskega ozemlja. V ta namen se ljudem odvzema zemlja, krši se mednarodno pravo. Škofje v sporočilu zatrjujejo, da bodo težko situacijo, v kateri se nahajajo tamkajšnji kristjani, predstavili na narodni in mednarodni ravni.

Kar se tiče izraelsko-palestinskega konflikta, je izpostavljeno, da ima Izrael pravico živeti v varnosti. Politični voditelji po vsem svetu bi morali posvetiti več energije iskanju diplomatske rešitve, da bi se končal skoraj petdeset leten konflikt, in sicer na način, da bi dva naroda in tri verstva lahko skupaj živeli v pravičnosti in miru.

Izstopajoči trenutek letošnjega obiska škofov je bilo srečanje s kristjani begunci, ki so zbežali v Jordanijo pred Isisom. Za veliko večino teh ljudi, vrnitev na dom ni več mogoča. Jordanija se sooča z velikim številom beguncev, ki trenutno predstavljajo četrtino vsega njenega prebivalstva. Tamkajšnja lokalna Cerkev in nevladne organizacije nudijo pomoč vsem, tako kristjanom kot muslimanom. Njihovo delo je zares hvalevredno, zapišejo škofje in obenem poudarijo, da pa bi mednarodna skupnost morala storiti več.

Škofje ob koncu še spomnijo na duhovnike, redovne skupnosti in laike Cerkve v Jordaniji, ki je živa in raste, čeprav se kristjani bojijo naraščajočega ekstremizma. Izrazijo upanje, da bi sporazum med Svetim sedežem in Palestino, ki je 1. januarja letos vstopil v veljavo, postal model za dialog in sodelovanje med državami, v spoštovanju verske svobode in svobode vesti vse narodov.

 

Vir: Radio Vatikan.