Škof Saje na odprtju razstave o Jami pod Macesnovo gorico: 'Resnica sili na dan'

11.4.2024 Ljubljana Sprava
Foto: Tatjana Splichal Foto: Tatjana Splichal

V sredo, 10. aprila 2024, je bila v Platonovi dvorani Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani otvoritev razstave z naslovom 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin. Odprtja sta se udležila tudi predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Andrej Saje, ter ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Razstavo 3450 umorjenih/Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin je uradno odprl predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof dr. Andrej Saje. V svojem nagovoru se je zahvalil dr. Dežmanu in vsem, ki so prispevali k pripravi razstave, posebej pa Zavodu sv. Stanislava za to, da je omogočil njeno (prvo) postavitev.

Razstava po besedah dr. Sajeta »pokaže na pretresljivost resničnih dejstev, na resnico, ki se vedno bolj odstira. Vemo iz Svetega pisma, iz Jezusovih besed, da je resnica tista, ki nas bo osvobodila – in resnica sili na dan, resnica ima čas in vedno bolj prihaja na dan; tudi ta razstava bo pomagala, da bo vedno več zgodovinskih dejstev javno znanih.«

Predsednik SŠK je še dejal, da od pristojnih služb in ustanov, od odgovornih v slovenski državi pričakujejo, »da se najde primeren prostor za pokop posmrtnih ostankov izpod Macesnove gorice na ljubljanskih Žalah in da se jih obravnava na enakovreden način kot vse ostale žrtve – mrtvi imajo pravico do pokopa in do časti, do imena, ne glede na to, na kateri strani so umrli; za te pa vemo, da so umrli v zunajsodnih in zverinskih pomorih.«

Škof Saje se je vsem navzočim zahvalil za udeležbo in podporo ter jih povabil, da »v velikonočnem času tudi molimo za to, da bi se ta zadeva rešila na miren način in da bi se lahko v duhu dialoga in sprave dogovorili, kako bomo vse te zadeve, ki so zelo boleče za naš narod, tudi zaključili«.

Več o dogodku si lahko preberete v članku, ki ga je za Družino spisal Bogomir Štefanič.