Škof Saje in nadškof Cvikl obiskala ob poplavah prizadete kraje na Koroškem

Na god sv. Roka sta mariborski nadškof, metropolit msgr. Alojzij Cvikl, predsednik Slovenske karitas ter novomeški škof msgr. Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference skupaj s sodelavci mariborske karitas obiskala ob katastrofalnih poplavah prizadete kraje na Koroškem.

Hiše in stanovanja v nekaterih predelih Ravn na Koroškem, Prevalj, Mežice in Črne na Koroškem so bile še pred dobrim tednom v popolnem razdejanju ter prekrite z vodo in blatom. Ob tokratnem srečanju z župniki in sodelavci ter prostovoljci Karitas z navedenega področja je bilo videno, da so mnogi z nadčloveškimi močmi ter s složnim sodelovanjem v večini primerov vsaj v grobem odstranili vodo ter blato in že začeli z sušenjem.

Izraz bližine in konkretne pomoči Karitas sta s tokratno potjo želela nadškof Alojzij ter škof Andrej prinesti med ljudi, ki so ju radi sprejeli in predvsem hiteli pripovedovati kako pomembno je, da ne pozabimo na vse, ki so v tej povodnji zelo preizkušani, izgubili dom, stvari, katere so s težavo ustvarjali vse sovje življenje ter v veliko primerov se za las izkopali iz blata in vode ter preživeli.

V tem času po povodnji je zelo pomembna pomoč sodelavcev in prostovoljcev Karitas, ki so dokazali, da so srce poslanstva Cerkve in množično (na koroškem je bilo zabeleženih preko 860 v teh dneh po poplavah) odgovorili na stisko premnogih s prostovoljnim delom tako, da so poprijeli za lopate, samokolnice, delili hrano in osnovne življenjske potrebščine. V naslednjih korakih pa bodo s svojimi obiski, poslušanjem spodbudno besedo in konkretno pomočjo skušali vsaj delno omiliti stisko, ki jo je prinesla deroča voda. Nad vse to delo današnja romarja Karitas, romarja solidarnosti kličeta apostolski blagoslov.