Škof Jamnik predsednik komisije za etiko pri COMECE

24.3.2023 Rim, COMECE Cerkev v Sloveniji, COMECE

Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je bil danes v Rimu soglasno izvoljen za novega predsednika komisije za etiko pri Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije.

Evropski škofje nocoj zaključujejo zasedanje spomladanske skupščine ComECE v Rimu. V okviru ComECE so za posamezna področja ustanovljene strokovne komisije oz. delovne skupine, med drugim za begunce, izobraževanje, pravne zadeve in etiko.

Za področje etike je bila doslej zadolžena delovna skupina, ki jo je vodil malteški predstavnik pri ComECE, Manuel Enrique Barrios Prieto. Delovna skupina v novi ureditvi ComECE dobiva nov, višji status komisije, njen prvi predsednik je predstavnik Slovenske škofovske konference pri ComECE, škof Jamnik.

Komisija bo spremljala in pripravljala mnenja, poročila in prispevke k razpravi v EU in politiki EU na področju bioetike in etičnih izzivov v digitalni dobi, raziskav, inovacij, zdravstvenega in socialnega varstva ter dolgotrajne oskrbe, spremljala bo tudi delo Evropske skupine za etiko.

Komisijo sestavljajo strokovnjaki za posamezna področja, ki jih predlagajo škofovske konference v okviru ComECE, slovenski član komisije za etiko je predstojnik katedre za moralno teologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Roman Globokar.

Škof Jamnik: »Soglasno imenovanje je veliko priznanje za Cerkev na Slovenskem.«

V prvem odzivu za Družino je škof Jamnik soglasno imenovanje ocenil kot veliko priznanje za Cerkev na Slovenskem, saj se komisija ukvarja z vprašanji, ki so temeljnega pomena za evropsko in globalno prihodnost.

Mojca Masterl Štefanič

vir: Družina