Škof Jamnik in gospa Polak na Brezjah

8.1.2016 ob 11:00 Brezje Škofija Ljubljana

8. januarja ob 11. uri bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik daroval sveto mašo v baziliki na Brezjah. Somaševal bo rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič. Pri sveti maši bo prisotna tudi gospa Polak, ki bo aprila dopolnila 106 let starosti.

Škof Jamnik bo ob somaševanju p. Bahčiča in drugih frančiškanov daroval sveto mašo, ki se je bo udeležila ena najstarejših romark doslej. Frančiškani na Brezjah ne pomnijo, da bi poromala tako stara romarica, ki bo, Bog daj tako, aprila izpolnila svoj 106. rojstni dan. Gospo Polak bodo na Brezje spremljali direktorica doma gospa Andreja Valant, socialna delavka v domu starejših v preddvoru in nekaj oskrbovancev.

In zakaj maša pri Mariji Pomagaj na Brezjah? Ko je lansko leto, 8. julija škof Jamnik obiskal mlade na oratoriju v Preddvoru se je nkar naenkrat pojavila nevihta in so se vsi skupaj zatekli pod streho doma starejših občanov. Tam je bila tudi direktorica doma gospa Andreja Valant in predstavila škofu Jamniku gospo Polak. Ker je gospa zgovorna in zelo bistra je povedala, da je po televiziji dan prej premljala pogreb Slavka Avsenika, ki ga je vodil škof Jamnik. Hkrati je tudi povedala, da zelo rada posluša avsenikovo glasbo in da je njena velika želja, da bi pred svojim 106. rojstnim dnevom poromala k Mariji Pomagaj na Brezje, hkrati pa si je še zaželela sadno kupo in kremšnito v gostilni Avsenik.

Gospa Polak, ki je bila rojena 22. aprila 1910 in sedem let biva v domu starejših v Preddvoru, je od rojstva bivala pri teti v župnišču Ljubljana Šentvid, ker je bila njena teta gospodinja  pri bratu, ki je bil takrat tam župnik in dekan. Ker v tistih razmerah niso našli druge možnosti je kar nekaj let bivala v župnišču. 105 let stara Kranjčanka je imela zahtevno življenjsko pot, toda kljub temu je danes še v zelo dobri telesni kondiciji – sama še lahko hodili s pomočjo bergel – hvala Bogu pa je še zelo bistrega in iskrivega uma in ima izjemen smisel za humor.