Škof Jamnik blagoslovil obnovitvena dela Janeza Krstnika v Bohinju: Gre za ponos naših krščanskih korenin

29.4.2018 Bohinj Umetnost, Kultura, Škofija Ljubljana
Foto - Radio Ognjišče Foto - Radio Ognjišče

Teden dni pred nedeljo turizma je bilo 19. aprila 2018 slovesno v Bohinju, v župniji Srednja vas.

V znani podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik skupaj z župnikom Martinom Golobom in župnikom iz Bohinjske Bistrice Janezom Burjo blagoslovil obnovitvena dela in novo prodajalno s spominki.

Slikovita cerkvica sv. Janeza Krstnika stoji na vzpetinici ob Bohinjskem jezeru in skupaj s kamnitim mostom predstavlja eno izmed največjih znamenitosti Bohinja. Zgrajena je bila že pred letom 1300 in ker predstavlja pomemben kulturno-zgodovinski spomenik je župnija s pomočjo občine in donatorjev pristopila k obnovitvenim delom – tako fresk v prezbiteriju kot tudi glavnega baročnega oltarja, starega 350 let, ki se je v cerkev vrnil po 12 letih.

Obnovitvena dela in novo prodajalno s spominki je blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je zbrane spodbudil, da s takšnimi svetišči ohranjamo svoje krščanske korenine, ki so v teh časih še posebej na preizkušnji. »Iz njih rastemo. Slovenci in Evropa. Če na to pozabimo, bomo propadli. Ker se svet spreminja, je še toliko bolj pomembno, da ne jamramo, da prihajajo drugi in nas bodo uničili. Če bomo ohranili krščanske korenine, se nimamo ničesar bati. Če bomo to zavrgli, pa si bomo spodrezali korenine, iz katerih rastemo. Zato sem še toliko bolj vesel, da je v Sloveniji toliko zdravega, da ta svetovni biser Janeza Krstnika tako čudovito pričuje, da so tu živeli verni ljudje in ste še danes ljudje, ki skrbite za svetišča, ste povezani med seboj in se trudite, da bi krščansko živeli."

Škof Jamnik je pri sveti maši blagoslovil tudi turistične delavce, ki se v bohinjskih krajih ukvarjajo s turizmom. Hkrati se je zahvalil vsem, ki skrbijo za ta sakralno-kulturno-zgodovinski spomenik, še posebej župniku Martinu Golobu, ki je povabil k ogledu cerkve. »Vedno dobrodošli, posebej v poletnem času, ki bo odprta vsak dan. Povabljeni tudi, da stopite v zvonik, kjer si lahko ogledate čudovit razgled na Bohinjsko jezero, Komno, Vogar... Kot cerkvica Janeza Krstnika ima popotniku, ki pride, veliko za pokazati, tako v duhovnem, kulturnem, zgodovinskem kot turističnem stilu.«

 

Vir: Radio Ognjišče