Škof dr. Peter Štumpf na obisku v Monoštru

11.10.2021 Porabje, Monošter Zamejci in izseljenci, Kultura, Laiki, Škofija Murska Sobota
Škof dr. Peter Štumpf na obisku v Monoštru Škof dr. Peter Štumpf na obisku v Monoštru

V ponedeljek, 11. oktobra 2021, je soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf na povabilo generalne konzulke Republike Slovenije, gospe Metke Lajnšček, obiskal sedež generalnega konzulata v Monoštru.

Pri obisku so se mu pridružili duhovniki, ki pomagajo pri dušnopastirski oskrbi porabskih Slovencev, msgr. Franc Režonja, škofov vikar za narodnosti; markovski župnik Dejan Horvat in dolenski župnik Vili Hribernik. Generalna konzulka je škofu in prisotnim duhovnikom predstavila trenutni položaj Slovencev v Porabju, njihova prizadevanja za ohranitev slovenstva in pomen Katoliške Cerkve pri ohranjanju narodnostne in verske identitete v Porabju. Pogovor je tekel tudi o šolanju otrok in mladih v slovenskem jeziku. Pri tem se je ponovno izpostavila nujnost poučevanja verouka v slovenščini, kar pa pomeni širšo zasnovano dejavnost, v smislu animacije odgovornega in kompetentnega pedagoga, ki bo znal mlade nagovarjati za verske in tudi kulturne vrednote.

Tudi v Porabju je za slovenstvo sedaj prelomno obdobje, in je zato potrebno glede verskega pedagoga potrebno čimprej uresničiti načrte. Generalna konzulka je škofa in duhovnike povabila na obisk uredništva časopisa Porabje, slovenskega radia Monošter ter slovenskih krovnih organizacij. Škof in duhovniki so se s predstavniki slovenskih institucij zadržali v daljšem pogovoru in ugotovili večjo pozornost madžarske in slovenske države za lažje družbeno in kulturno delovanje v tem območju. Zaradi večje učinkovitosti pri delovanju sledi kmalu podobno srečanje v širši narodnostni sestavi.

Škofija Murska Sobota