Škof Bizjak Radiu Ognjišče: 'Iskrene čestitke še zlasti zato, ker uspevate v teh burnih in viharnih časih'

4.6.2024 Koper Radio Ognjišče
Foto: Rok Mihevc / radio.ognjise.si Foto: Rok Mihevc / radio.ognjise.si

Na sončno nedeljo, 5. junija 1994, ob 10. uri se je prvič v radijskem etru oglasil slovenski katoliški radio, Radio Ognjišče, z oddajanjem programa iz Kopra. Tudi današnji dopoldanski program smo ob tem jubileju začeli v Kopru, že na predvečer obletnice pa smo se sodelavci radia in revije Ognjišče zbrali pri zahvalni sveti maši, pri kateri smo se spomnili tudi našega ustanovitelja Franca Boleta.

Radio Ognjišče je iz koprskega studia začel oddajati 5. junija leta 1994. Njegov ustanovitelj je bilo Tiskovno društvo Ognjišče, direktor msgr. Franc Bole, urednik pa Franci Trstenjak. Studio so uredili v kletnih prostorih cerkve sv. Marka na Markovcu. Prvi dan oddajanja je bila nedelja, program pa je potekal od 10.00 do 14.00 ure.

6. junija 1994 je studio blagoslovil takratni koprski škof Metod Pirih, ki je sodelavcem Radia Ognjišče zaželel: »Trudite se, da boste vedno in tesno povezani s Kristusom in njegovo Cerkvijo. Saj to pomeni, da se boste vedno trudili, da boste dali od sebe vse, kar boste zmogli in hkrati ponižno prosili za božji blagoslov.« Tako smo verniki v Sloveniji dobili radijsko postajo, ki je informativnemu, izobraževalnemu, kulturnemu in razvedrilnemu dodala še versko-oznanjevalni program in mu dala prednostno mesto.

Po besedah koprskega škofa Jurija Bizjaka, ki je ob 30. obletnici na Markovcu daroval sveto mašo, okrogla obletnica daje priložnost za iskrene čestitke in zahvalo vodstvu in sodelavcem na Radiu Ognjišče. Izrazil je prepričanje, da oče Franc zdaj z veseljem gleda, kako njegovi nasledniki zdaj ne samo ohranjajo, ampak tudi na vso moč razvijajo in širijo njegove dejavnosti. »Njegova radijska hiša namreč poleg izjemno bogatega rednega sporeda nadvse uspešno pripravlja in ureja celo vrsto dodatnih kulturnih, verskih in raznovrstnih dejavnosti,« je poudaril škof.

Spomnil je na evangelista Luko, ki piše, da je bil Jezus star 30 let, ko je nastopil. »Tega ne moremo reči za Radio Ognjišče, ki je nastopil pred 30 leti, lahko pa rečemo, da naj Radio Ognjišče pri 30 letih nastopi z novo močjo, novim zagonom in novim poletom. Naj zagori z novimi plameni Svetega Duha. Pridi, pridi Sveti Duh iz nebes na nas razlij svoje luči svetli sij!« je zaželel koprski ordinarij

Petra Stopar, Radio Ognjišče

Celoten prispevek lahko preberete na spletni strani Radia Ognjišče

 

Celotno homilijo koprskega škofa Jurija Bizjaka ob ob 30. obletnici Radia Ognjišče v cerkvi sv. Marka lahko preberete v nadaljevanju.


Bratje in sestre. Lep pozdrav vsem zbranim tu v cerkvi Svetega Marka v Kopru in lep pozdrav tudi vsem, ki nas po valovih Radia Ognjišče spremljate po vsej naši cerkveni pokrajini in po širnem svetu. Proslavljamo 30-letnico delovanja Radia Ognjišče in se Gospodu zahvaljujemo za obilne milosti in blagoslove, ki jih na našo deželo kličejo vsi voditelji in ustvarjalci ter izvajalci sporedov Radia Ognjišče.

Okrogla obletnica nam daje priložnost za iskrene čestitke in zahvalo najprej direktorju RO msgr. Franciju Trstenjaku in odgovornemu uredniku g. Tadeju Sadarju, potem pa tudi vsem novinarjem in poročevalcem, vsem bralcem in povezovalcem v studijih, vsem sodelavcem in prijateljem Radia Ognjišče. Milost vam in blagoslov, trajna blaginja in stanoviten mir! 

Iskrene čestitke še zlasti zato, ker uspevate v teh burnih in viharnih časih ohranjati mirno kri in sredi razburkanega valovanja dogodkov in novic ustvarjati uravnoteženo in pregledno obveščanje svojih poslušalcev. Iskrene čestitke tudi direktorju Založbe Ognjišče g. Mihotu Turku in odgovornemu uredniku mag. Božotu Rustji, ki bosta prihodnje leto z Založbo slavila biserno 60-letnico delovanja.

Pred petimi leti smo na jutrišnji dan, 5 junija 2019, slavili 25 obletnico ustanovitve RO. Takrat je še bil med nami tudi njegov ustanovitelj Franc Bole, ki pa nas je naslednje leto 18 februarja 2020 zapustil in odšel k nebeškemu Očetu na večno gostijo. K večnemu počitku smo ga položili v duhovniški grob na vrhu koprskega pokopališča, kjer čaka večnega vstajenja poleg prošta Leopolda Jurca, ki se je od nas poslovil 22 februarja 1988. V nedeljo, 25 avgusta 2024, bomo očetu Francu odkrili in blagoslovili njegov spomenik pred cerkvijo v njegovi rojstni župniji v Knežaku.

Prepričani smo, da oče Franc zdaj z veseljem gleda, kako njegovi nasledniki zdaj ne samo ohranjajo, ampak tudi na vso moč razvijajo in širijo njegove dejavnosti. Njegova radijska hiša namreč poleg izjemno bogatega rednega sporeda nadvse uspešno pripravlja in ureja celo vrsto dodatnih kulturnih in verskih dejavnosti. Kakor je predvidel sveti oče Benedikt XVI: 'Mislim, da bi Cerkev tudi dandanes morala odpreti neke vrste 'dvorišče poganov', kjer bi se ljudje na nek način mogli navezati na Boga ne da bi ga poznali in še preden bi našli dostop do njegove skrivnosti, ki ji služi notranje življenje Cerkve' (21 december 2009).

V evangeliju smo slišali: 'Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!' V naših časih je cesarje nadomestilo ljudstvo, zato bi se danes evangeljski izrek lahko glasil tudi tako: Dajte ljudstvu, kar je ljudskega, in Bogu, kar je Božjega! Precej dobro vemo, kaj pripada Bogu in kaj mu torej dolgujemo! Prav tako precej dobro vemo, kaj pripada ljudstvu in kaj mu dolgujemo. Naša težava pa je v tem, da ljudstvo včasih ne ve, kaj mu pripada, in ne ve, kaj je zanj resnično dobro in zdravo. Resnično dobro in zdravo ne samo za nekatere, ampak za vse, in resnično dobro in zdravo ne samo za danes in jutri, ampak za vse življenje na tem in na onem svetu.

Včasih je slišati, da ljudstvo skrbi samo za prehrano svojega telesa, premalo ali skoraj nič pa ne skrbi za prehrano svojega duha. Ob današnji vsakdanji ponudbi duhovne hrane seveda navedena ugotovitev ne drži: Tudi duhovne hrane danes nikomur ne primanjkuje, pereče vprašanje pa je, kakšno duhovno hrano izbiramo in s kakšnimi duhovnimi jedmi in pijačami nasičujemo in napajamo svojega duha …

Apostol Peter nam v današnjem berilu daje trdno izhodišče in varno smer našega oznanjevanja: 'Po Gospodovi obljubi pa čakamo novih nebes in nove zemlje, kjer prebiva pravičnost' (2 Pt 3,13). 'Čakamo novih nebes in nove zemlje!' Smo presežna bitja, presežna in brezmejna, presežna in brezkončna. Vsak človek je človek samo toliko, kolikor je odprt v presežnost. Zato naj bo vsaka naša novica in vsako naše sporočilo odprto v presežnost. Tudi najbolj zoprna novica izgubi svojo ostrino, če jo odpremo v presežnost. Na sto načinov in v sto smeri, toda vedno v presežnost! Kakor pravi apostol Pavel: 'Bratje, jaz ne mislim, da sem že dosegel; eno pa: Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj, in tako hitim proti cilju za nagrado Božjega klica od zgoraj v Kristusu Jezusu' (Flp 3,13-14).

Piše evangelist Luka: 'In Jezus je bil pri tridesetih letih, ko je nastopil!' (Lk 3,23). Radiu Ognjišče ni mogoče reči, naj pri tridesetih letih nastopi, ker nastopa že trideset let. Tudi Radiu Ognjišče pa je mogoče reči, naj pri tridesetih letih nastopi z novo močjo, z novim zagonom in z novim poletom! Naj zagori z novimi plameni Svetega Duha: 'Pridi, pridi, Sveti Duh, iz nebes na nas razlij svoje luči svetli sij!' Amen.