Združenje slovenskih katoliških zdravnikov ob referendumih nastopa kot soorganizator referendumske kampanje

22.5.2024 Ljubljana Radio Ognjišče, Referendum, Življenje

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov je neprofitno, nepolitično in prostovoljno združenje, ki povezuje katoliške zdravnike in zobozdravnike, medicinske sestre in tehnike, magistre farmacije, študente medicine in druge zdravstvene delavce že od leta 1990.

Ob medijski kampanji pred posvetovalnima referenduma, ki bosta 9. junija 2024 na temo asistiranega samomora in uporabe konoplje, se je Združenje prijavilo kot soorganizator referendumske kampanje, da bo v javnih soočenjih slišan tudi glas zdravnikov in stališče katoliške medicinske etike.

Predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov, dr. Janez Dolinar, je bil prejšnji teden gost Radia Ognjišče.


Zdravstveni delavci, zbrani v Združenju slovenskih katoliških zdravnikov, najodločneje nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Poudarili so svojo zavezanost skrbi za najbolj ranljive, kot so težko bolni, nemočni in osamljeni, katerih ranljivost bi sprejetje omenjenega zakona zaradi prikritih pritiskov močno povečalo.

Zdravnik - tisti, ki seje smrt?

Legalizacija evtanazije oz. pomoči pri samomoru bi bistveno spremenila pogled na zdravstvene delavce, ki ne bi bili več tisti, ki življenje ohranjajo, temveč tisti, ki po naročilu prinesejo smrt, je za radio Ognjišče poudaril predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov dr. Janez Dolinar.

Zlorabe se bodo dogajale

»V vseh primerih legalizacije evtanazije so se pokazale neobhodne zlorabe ali tragične napake, ki so imele za posledico usmrtitve ljudi brez njihovega ustreznega soglasja, ter nedokumentirane ali nepravilno izvedene postopke. Zlorabe v postopkih samomorov z medicinsko pomočjo se štejejo za umor človeka v najbolj ranljivem položaju.«

Dvomijo tudi, da bo država zagotovila ustrezen nadzor nad izvajanjem zakona. Katoliški zdravniki so še prepričani, da gre za predlog zelo radikalnega zakona, ki bo v družbo in zdravstvo vnesel dodatne razdore.

Žalovanje po samomoru je veliko težje

»Ocenjujemo, da bo za svojce samomorilcev z medicinsko pomočjo žalovanje ob smrti težje in bodo stigmatizirani. Zakonodajalca sprašujemo, ali se zaradi tega zakona kadrovske razmere v zdravstvu ne bodo še poslabšale?«.

Katoliški zdravniki v svoji izjavi tudi poudarjajo, da predlog zakona ne ponuja zadostne zaščite za zdravstvene delavce z ugovorom vesti, saj pozablja na medicinske sestre in farmacevte.

Omejevanje ugovora vesti

»Vsem strokovnim skupinam vsiljuje dolžnost informiranja o samomoru z medicinsko pomočjo. V primerjavi z razvitimi državami zelo omejuje možnost ugovora vesti za pravne osebe, kot so bolnišnice, hospici in katoliški domovi za ostarele.

Upamo, da bodo volivci uvideli številne razumne pozive in bodo zavrnili predlog ZPPKŽ. Zakonodajalca pozivamo, da svoje napore raje usmeri v doseganje čim bolj dostopne in kakovostne paliativne oskrbe ter programe za preprečevanje samomora,« je za radio Ognjišče pojasnil dr. Janez Dolinar.

Vir novice: Radio Ognjišče