Škof Bizjak pri polnočnici: 'Škofija Koper se pripravlja na 1500. obletnico prihoda škofa Nazarija v Koper'

25.12.2023 Koper Božič, Škofija Koper

Tudi izvoljeno ljudstvo, kakor mi v današnjih časih, je šlo skozi številne in hude preizkušnje in tudi njim je kdaj prišlo na misel, kar piše prerok Izaija: 'Moja usoda je skrita Gospodu, mojemu Bogu uhaja moja pravica!' (Iz 40,27). Najmočnejši dokaz proti takšni malovernosti pa je prav gotovo rojstvo Mesija, prihod Božjega Sina, ki nam prihaja na pomoč, nam prinaša tolažbo in upanje. Njegovo ime je Emanuel, kar pomeni Bog z nami. Spominja nas, da nismo sami, da ne živimo sami in ne delamo sami. Naj za njegov rojstni dan vsi bolj začutimo Njegovo navzočnost med nami in Njegovo bližino!

Prerok Izaija opisuje mesijanske čase in vzklika: 'Vriskajte in radujte se, prebivalci Siona, zakaj velik je med vami Sveti Izraelov!' (Iz 12,6). Prerok Sofonija napoveduje: 'Tisti dan porečejo prestolnici Jeruzalem: 'Sion, ne boj se! Naj ti roke ne omahnejo! Gospod, tvoj Bog, je pri tebi, mogočni rešitelj! Veseli se nad teboj v obnovljeni ljubezni, vriskajoč je raduje nad teboj kakor ob prazniku!' (Sof 3,16-17). Prerok Zaharija vabi: 'Veseli in raduj se, hči sionska, kajti glej, prihajam in bom prebival v tvoji sredi, govori Gospod!' (Zah 2,14). Kakor pravi tudi Božja modrost v knjigi Pregovori: 'In moje veselje je pri človeških otrocih!' (Prg 8,31).

Škofija Koper pa stoji letos tudi pred jubilejnim letom, pred 1500-letnico prihoda škofa Nazarija na škofijski sedež v Koper, leta Gospodovega 524. Leto imenovanja škofa in njegovega prihoda v mesto pa je sprejeto tudi kot leto ustanovitve mesta Koper. Celotno mesto Koper se je zato z vsemi pristojnimi ustanovami na praznovanje nadvse zavzeto pripravilo. Zahvaljujemo se zlasti MOK in ZVKDS pa tudi vsem drugim ustanovam, ki ste ob tej priložnosti odločilno podprle zlasti restavriranje Krstilnice sv. Elija, obnovo zvonika stolnice, restavriranje slik Vittoreja Carpaccia. Pozdravljamo tudi pripravo in izid Monografije o stolnici v Kopru in izdelavo zbirke mašnih plaščev s klekljanimi znamenji (+ in IX), ki nam jih prinaša kamnita plošča iz 6. stoletja, iz časa škofa Nazarija, ki je bila najdena pri prenovi kora za sedanje orgle v stolnici. Zahvaljujemo se restavratorki gospe Miri Ličen za restavriranje 15 portretov koprskih škofov od leta 1529-1747, ki jih bo predstavila v prihodnjem letu. Želimo predstaviti tudi poročilo škofa Naldinija o imenovanju svetega Nazarija. Pozdravljamo tudi vse druge prireditve in dejavnosti 'v čast očetu in zaščitniku Justinovega mesta', kakor piše na sarkofagu za našimi sedeži. Naj častitljiva obletnica v nas vseh okrepi ljubezen do našega mesta in poveča zavzetost za njegovo rast in razvoj.

Okrogla obletnica na sedežu škofije naj razgiba in poživi gorečnost in zavzetost za odkrivanje in spoznavanje zgodovine in preteklosti po obeh pokrajinah naše škofije, po obalno kraški pokrajini na jugu in po goriški pokrajini na severu. Po mestih in vaseh, po trgih in naseljih, naj poživi in pospeši povpraševanje in zanimanje za korenine iz katerih rastemo, za pilote in sidra, na katerih stojimo. Drevo raste in se krepi v obe smeri: čim višje v nebo, tem globlje v zemljo.

Vsem želim in voščim trajen mir, ki so ga v božični noči angeli oznanjali v Betlehemu, in blagoslovljeno prihajajoče novo koledarsko leto, naj bo srečno, naj bo zdravo in veselo!