Skavti z dobrimi deli obarvali okolico, bližnje in sebe

14.9.2013 Lanišče pri Logatcu Akcija, Skavt
Ob koncu delovne akcije - foto - Klemen Premrl Ob koncu delovne akcije - foto - Klemen Premrl

Slovenski skavti so 14. septembra 2013 očistili notranjost in okolico stare vojašnice na Lanišču pri Logatcu. Popotniki in popotnice so spet združili moči in z delovno akcijo sklenili projekt Pobarvaj me, s katerim so skozi celo leto z dobrimi deli »barvali« svoje okolje.

Eden od bistvenih namenov skavtstva je odzivanje na potrebe družbe in odgovorno delovanje v njeno dobro. S projektom Pobarvaj me so želeli pri mladih vzbuditi zanimanje za sočloveka in okolje, razviti čut za prepoznavanje potreb v okolju in spodbuditi mlade k iskanju preprostih in ugodnih rešitev. 

Mladi skavti med 16. in 21. letom starosti so v raznih krajih po Sloveniji več mesecev izvajali projekte v domačem okolju. Z dobrimi deli so odgovarjali na potrebe v družbi in pomagali sokrajanom. Skupaj so opravili več kot 1.000 ur prostovoljnega dela. Na sklepni delovni akciji pri Logatcu se je zbralo 200 popotnikov in popotnic iz 30 lokalnih enot. Prostovoljci so z veseljem poprijeli za orodje, odnašali smeti, očistili zaraščeno okolico in z dobro voljo pokazali, kako malo je potrebno, da stara zapuščena vojašnica postane bolj privlačna za obiskovalce in pripravljena za nadaljnjo obnovo.

Projekt je kot vzoren primer družbene zavzetosti prepoznalo tudi nemško farmacevtsko podjetje Bayer. To podjetje vsako leto izbere 150 prostovoljnih projektov, ki jih denarno nagradi. Letos je bil med 660 prijavljenimi projekti iz 62 držav izbran tudi skavtski projekt Pobarvaj me.

Mladi so popoldne nadaljevali z agoro (poimenovano po grškem osrednjem trgu, na katerem je bilo središče druženja, sodelovanja in izmenjave), na kateri so imeli popotniki in popotnice priložnost izraziti svoje mnenje in potrebe, kaj si želijo in kaj lahko za boljšo prihodnost prispevajo sami. Mnenja mladih so bila enotna. Zavedajo se, da morajo biti soustvarjalci dogajanja v družbi in ga obogatiti s svojimi talenti in mladostno energijo. Dan so sklenili s praznovanjem ob ognju in glasbi.

Delovna akcija je služila tudi kot zgled za razširjanje rezultatov projekta in nadaljnjo motivacijo mladih za prostovoljno delo. Vidni rezultati namreč najbolje spodbudijo tudi druge mlade k podobnim dejanjem. Naj bo takih pobud še mnogo.

Klara Vidmar, administrativna podpora projekta