Seminar za posvetitev Jezusovemu Srcu v stolni župniji v Ljubljani

Srce Jezusovo Srce Jezusovo

Pravičnost v ljubezni in sedem glavnih grehov

V stolni župniji na Dolničarjevi ulici 1 v Ljubljani v postnem času pripravljajo seminar za posvetitev Jezusovemu Srcu z naslovom Pravičnost v ljubezni in sedem glavnih grehov.[1] Priložnostni nagovor bo poleg nekaterih predstojnikov moških redovnih skupnosti pripravil tudi bolniški duhovnik iz bolniške župnije. Sklepno mašo in posvetitev Jezusovemu Srcu bo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Stolna župnija se bo na tovrstni način pridružila praznovanjem v jubilejnem letu ob 550-letnici ustanovitve ljubljanske škofije.

Program, ki bo potekal vsak postni petek in prvi petek po veliki noči od 15.00 do 16.45, bo sestavljen iz treh delov: ure Božjega usmiljenja, maše in vsebinskega nagovora.

Cilji seminarja

  1. Priprava na veliko noč in nedeljo Božjega usmiljenja.
  2. Spoznavanje, oživitev in poglobitev duhovnosti Srca Jezusovega.
  3. Pastoralno leto socialne pravičnosti pod geslom Pravičnost v ljubezni. Osebna in družbena razsežnost sedmih glavnih grehov.[2]
  4. V času preizkušnje slovenskega naroda združiti molitev za blagoslov družine, države in Cerkve.

 

Predstavitev obravnavanih vsebin

1. Petek, 24. februar 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor provincialnega ministra frančiškanov p. Staneta Zoreta z naslovom Pravičnost v ljubezni in prvi glavni greh, napuh ter njegova osebna in družbena razsežnost. Kaj je človekova prava moč, vrlina in vrednost?

 

2. Petek, 2. marec 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor provinciala Družbe Jezusove p. Milana Bizanta z naslovom Pravičnost v ljubezni in drugi glavni greh, lakomnost ter njen vpliv na človeka in skupnost. Kako dušo ozdraviti od lakomnosti?

 

3. Petek, 9. marec 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor vizitatorja lazaristov Pavleta Novaka z naslovom:

Pravičnost v ljubezni in tretji glavni greh, nečistost in njena posledičnost za osebo, zakon – družino in družbo. Istospolnost pravica ali slepilo?

 

4. Petek, 16. marec 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor salezijanskega inšpektorja dr. Alojzija Slavka Snoja z naslovom Pravičnost v ljubezni in četrti glavni greh nevoščljivost. Je to res mala slovenska bolezen in odvisnost?

 

5. Petek, 23. marec 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor opata cistercijanov p. Janeza Novaka z naslovom Pravičnost v ljubezni in peti glavni greh, požrešnost. Zakaj sem nenasiten in pogolten ne le pri jedi? Požrešnost kot znamenje časa? Duhovnost in prehranjevanje.

 

6. Petek, 30. marec 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor župnijskega upravitelja bolniške župnije Tonija Brinjovca v okviru tradicionalnega srečanja bolnikov z naslovom Pravičnost v ljubezni in šesti glavni greh, jeza kot nemoč odpuščanja in vstajenja v pravičnosti do sebe, bližnjega in Boga. Je brez odpuščanja moč ozdraviti in se rešiti?

 

7. Veliki petek, 6. april 2012

Ura Božjega usmiljenja – križev pot za družino, državo in Cerkev in nagovor provincialnega ministra kapucinov br. Štefana Kožuha z naslovom Sedmi glavni greh: lenoba, vrata vseh ostalih grehov?

 

8. Petek, 13. april 2012

Ura Božjega usmiljenja, maša in nagovor nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa z naslovom Pravičnost v ljubezni kot pot k osebni, zakonsko-družinski in družbeni preobrazbi ter novi pomladi slovenskega naroda. Posvetitev Jezusovemu Srcu.


Dodatne informacije dobite na sedežu stolne župnije sv. Nikolaja na Dolničarjevi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/234–26–90, e-naslov: [email protected]. Prim. tudi http://lj-stolnica.rkc.si.[1] Naslov delno sovpada z aktualnim s pastoralnim letom družbenega nauka Cerkve oz. socialne pravičnosti, ki poteka pod geslom Pravičnost v ljubezni.

[2] Sedem glavnih grehov: napuh, lakomnost, nečistost, nevoščljivost, požrešnost, jeza, lenoba. Prim. Komendij Katekizma Katoliške Cerkve, str. 221.