Rožni venec za mir. Papež bo majnik sklenil v baziliki Svete Marije Velike

31.5.2022 ob 18:00 Katoliška cerkev Marija, Mir, Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media
Papež Frančišek bo v torek, 31. maja 2022, pred kipom Marije, Kraljice miru Maria Regina Pacis v baziliki Svete Marije Velike v Rimu vodil molitev rožnega venca za mir.

Sveti oče želi ob koncu majnika svetu, ki trpi zaradi vojne v Ukrajini in je globoko ranjen zaradi nasilja na številnih vojnih žariščih, podariti znamenje upanja. Zato bo v torek, 31. maja, ob 18. uri pred kipom Marije, Kraljice miru (Maria Regina Pacis), v baziliki Svete Marije Velike v Rimu vodil molitev rožnega venca za mir.

Omenjeni Marijin kip stoji v levi ladji bazilike. Po naročilu papeža Benedikta XV. ga je izdelal kipar Guido Galli, tedanji namestnik direktorja Vatikanskih muzejev. Sveti oče je na ta način želel na Marijino priprošnjo izprositi konec prve svetovne vojne leta 1918. Marija je upodobljena z dvignjeno levo roko kot znamenje, da zapoveduje konec vojne, medtem ko z desno roko drži Dete Jezusa, ki je tik pred tem, da bi iz roke izpustil oljčno vejico, ki simbolizira mir. Na podnožju so izklesane rože, ki predstavljajo ponoven razcvet življenja in povrnitev miru. Verniki k Marijinim nogam polagajo listke s prošnjami in molitvami. Sveti oče bo ob Marijin kip položil cvetje, nato pa bo zmolil posebno molitev.

Dogodka se bodo udeležili različni predstavniki Božjega ljudstva: otroci in mladi, ki so v preteklih tednih prejeli prvo obhajilo in birmo, skavti, družine iz ukrajinske skupnosti v Rimu, pripadniki vatikanske žandarmerije in papeške švicarske garde ter treh rimskih župnij, ki so poimenovane po Mariji kraljici miru, skupaj s člani rimske kurije.

Molitev posameznih desetk rožnega venca bodo vodili ukrajinska družina, osebe, povezane z žrtvami vojne in skupina vojaških kaplanov s svojimi enotami.

Drugo pomembno znamenje je tudi povezanost nekaterih mednarodnih svetišč ter svetišč iz nekaterih držav, ki jih še vedno pestijo vojne ali notranja politična nestabilnost, kar je vzrok za številne primere nasilja. Svetišča, ki bodo povezana s papežem preko neposrednega prenosa, so naslednja: svetišče Matere Božje v Ukrajini; katedrala Sayidat al-Najat (Naša Gospa zveličanja) v Iraku; katedrala Naše Gospe miru v Siriji; katedrala Marije, Kraljice Arabije (Bahrajn). Poleg teh so tu še mednarodna svetišča: svetišče Naše Gospe miru in srečne poti na Filipinih; mednarodno svetišče Jezusa Rešenika in Matere Marije v Nigeriji; svetišče Jasna Gora na Poljskem; mednarodno svetišče korejskih mučencev; sveta hiša v Loretu; Blažena Devica svetega rožnega venca; mednarodno svetišče Naše Gospe iz Knocka; Blažena Devica rožnega venca v Koreji; Marija, Kraljica miru; svetišče Gvadalupske Marije v Mehiki; svetišče Naše Gospe iz Lurda.

Verniki po vsem svetu so povabljeni, da se pridružijo papežu Frančišku pri molitvi h Kraljici miru. Molitev bo mogoče spremljati v živo preko uradnih kanalov Svetega sedeža.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija