Romanje relikvij sv. Janeza Boska pod geslom Svetnik med nami

1.5.2013 Več krajev v Sloveniji Redovništvo, Svetnik

V Cerkvi na Slovenskem bodo od srede, 1. do petka, 17. maja 2013, na obisku relikvije sv. Janeza Boska (1815–1888), ustanovitelja salezijancev. Romanje relikvij bo pod geslom Svetnik med nami potekalo v sklopu svetovnega popotovanja urne s svetnikovimi posmrtnimi ostanki, ki se sicer odvija že od 25. aprila 2009, sklenilo pa se bo 31. januarja 2015. V obdobju do praznovanja 200. obletnice svetnikovega rojstva, ki jo bodo obeležili 16. avgusta 2015, bodo relikvije obiskale 5 celin oziroma 130 držav,v katerih je navzoča salezijanska karizma.


Predvideni kraji, v katerih se bodo ustavile relikvije:

Ankaran, Bled, Brezje, Boštanj, Celje, Cerknica, Ig, Kurešček, Ljubljana – Kodeljevo, Ljubljana – Marijino oznanjenje, Ljubljana – Sv. Jakob, Ljubljana – Sv. Nikolaj, Ljubljana – Rakovnik, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto – Šmihel, Opčine, Ptuj – Sv. Peter in Pavel, Radlje ob Dravi, Sevnica, Šentrupert, Trstenik, Veržej in Želimlje.


Povabilo k molitvi

Organizatorji, med katerimi so salezijanci, hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, člani Združenja Marije Pomočnice in člani drugih skupin salezijanske družine v Sloveniji molijo v ta namen in k molitvi za duhovno pomlad v nas in okrog nas vabijo tudi druge.


Priprava na obisk v župniji Marije Pomočnice na Rakovniku

Pred obiskom relikvij sv. Janeza Boska v Sloveniji in v pripravi na 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji (maj 1943) poteka pobožnost petih prvih sobot na Rakovniku: 5. januar, 2. februar, 2. marec, 6. april in 4. maj 2013. Pobožnost se vsakokrat začne ob 9.15 z molitvijo rožnega venca pred Najsvetejšim, ob 10.00 pa sledi maša z nagovorom in litanijami Matere Božje. V soboto, 2. februarja 2013, se bo program zaradi praznika začel ob 9.45, maša pa bo ob 10.30.


Beseda organizatorjev

Organizatorji so v povezavi z dogodkom zapisali: »To je milostni dogodek, ko sv. Janez Bosko prihaja k nam, da bi nas spodbudil in opomnil, da je naša domovina v nebesih. Da nam pomaga razumeti Jezusovo besedo, kot jo je razumel on sam: da nič ne pomaga, če si človek ves svet pridobi, svojo dušo pa zapravi, pogubi ... Ali ne more biti prošnja v letu vere k temu velikemu vzgojitelju mladih ta: naj zaradi njegovega zavzetega, zvestega in svetega krščanskega življenja Bog podari našemu narodu, še zlasti mladim rodovom, trdno vero v troedinega Boga!

Namen obiska relikvij bo tudi v tem, da v naši sredi, v našem narodu ne bi opažali in poudarjali le tistega, kar zaudarja po žveplu velikega zapeljevalca in princa laži, ampak da bi sredi med nami bolj zadišal duh Božjega, svetega, dobrega.

Geslo Svetnik med nami pove tudi to, je svetnik med nami lahko tudi kdor koli izmed nas! Kajti dobro, sveto, Božje ima to lastnost, da ne ostane samo. Zrno, ki je posejano, življenje, ki je (bilo) darovano, prinaša novo življenje, novo pomlad. Najlepši mesec, kakor radi poimenujemo majnik, naj v nas in naš narod prinese novo pomlad. Pomlad dobrote, svetosti, Božjega.«


Dodatne informacije oz. podrobnejši program obiska relikvij v posameznih župnijah bo na voljo na sedežu salezijanske inšpektorije na Rakovniški ulici 6 v Ljubljani, po tel. št. 01/427–30–39 ali po e-pošti na naslovu: [email protected] oz. na priloženi spletni povezavi.