Romanje in sveta maša za tiste, ki trpijo zaradi odvisnosti

17.2.2024 ob 10:00 Brezje Zdravje, Post, Romanje

Na prvo postno soboto k Mariji Pomagaj tradicionalno priromajo tisti, ki trpijo zaradi različnih oblik odvisnosti in zasvojenosti. Somaševanje je v soboto, 17. februarja 2024, v baziliki Marije Pomagaj ob 10. uri vodil upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Slovenska Karitas skupaj s soorganizatorji letos že 19. spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola, v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi posledic alkohola. Geslo letošnje preventivne akcije je 'Vir veselja in povezanosti’.

Škof Andrej Glavan je uvodoma v pridigi spregovoril o pomenu postnega časa: “Začeli smo postni čas – čas spreobrnjenja, čas poglabljanja odnosa z Bogom, po pomnoženi molitvi, prostovoljnih odpovedih in pokori. Znova naj bi očistili srca in se osvobodili samoljubja, se dvignili iz svojih strasti in odprli svoja srca za stiske bližnjih.”

V nadaljevanju je škof Glavan predstavil sredstva, ki nam pomagajo pri spreobrnjenju: “Prvo sredstvo za spreobrnjenje od raznih odvisnosti in razvad je molitev. Nikogar ne smemo prehitro obsojati. Bog vidi v srce. Človekovo srce je nenasitno za srečo. ... Drugo sredstvo je nesebična ljubezen in dobrota, pozornost, ki lahko odtaja srce in vlije novo upanje obupanemu in utrujenemu v boju z razvadami.”

“Bog hoče, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju. A vir veselja ne smemo iskati v nadomestkih. Zadovoljstvo je v dobrih in zdravih odnosih, ko življenje skušamo napolniti z zdravo dejavnostjo, ki lahko osmisli naše življenje.
Prosimo Marijo Pomagaj, da bomo tudi letošnji postni čas porabili za premagovanje raznih neurejenih strasti, ki nikoli ne vodijo v svobodo, ampak v suženjstvo. S prostovoljnimi odpovedmi tudi dobrim stvarem pa pomagajmo tistim, ki bi tudi radi živeli svobodno, veselo in srečno, pa nimajo dovolj moči. Vsaka darovana žrtev preraja srca.” Je pridigo zaključil upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Po sveti maši so sledila pričevanja ozdravljenih odvisnikov od alkohola. Pripovedi je vodil Imre Jerebic, nekdanji generalni tajnik Slovenske Karitas. Iskrena pričevanja ozdravljenih odvisnikov so nam v spodbudo za premagovanje vsakdanjih težav.