Radijski misijon 2016 s papeškim pridigarjem p. Ranierom Cantalamesso

14.3.2016 Cerkev na Slovenskem Radio Ognjišče, Post
p. Raniero Cantalamessa - Foto p. Robert Bahčič p. Raniero Cantalamessa - Foto p. Robert Bahčič

V programu Radia Ognjišče od tihe nedelje do cvetne sobote poteka 11. radijski misijon, katerega sporočilo je zaobjeto v naslovu: "Jezus, obličje Božjega usmiljenja". Glavni govornik je papeški pridigar kapucin p. Raniero Cantalamessa, ki mu lahko poslušalci prisluhnejo vsak dan ob 17. uri. Vsa njegova razmišljanja so ubrana na temo o Božjem usmiljenju, gre pa za prvo njegovo tovrstno pričevanje v Sloveniji.

V radijskem misijonu sodelujejo tudi slovenski kapucini, ki vsak dan pripravljajo predstavitev enega izmed "svojih" svetnikov, na voljo pa so tudi za telefonski pogovor. Bratje kapucini pripravljajo tudi nagovore pri svetih mašah v kapucinskih cerkvah, ki bodo sprejele relikvijo svetega patra Pija. Včeraj so bile relikvije v Vipavskem križu, danes so v župnijski cerkvi Ljubljana - Štepanja vas, jutri bodo v kapucinski cerkvi sv. Ane v Škofji Loki, v sredo v kapucinski cerkvi v Krškem, v četrtek v župnijski cerkvi sv. Cecilije v Celju, v petek kapucinski in župnijski cerkvi sv. Ožbalta na Ptuju in v soboto, ko bo tudi sklep radijskega misijona v župnijski cerkvi sv. Jožefa v Mariboru. Sklepno slovesnost bo ob 10. uri vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

V petek, na predzadnji dan 11. radijskega misijona, bo v več cerkvah po Sloveniji od jutra do večera priložnost za sprejem zakramenta svete spovedi. Končni odgovor na povabilo k spreobrnitvi je prav v koraku priznanja in obžalovanja grehov ter sprejem zakramentalne milosti, ko Bog po duhovniku spregovori odrešujoče besede: "Tvoji grehi so odpuščeni, pojdi v miru!"

Nekaj poudarkov iz prvega nagovora p. Raniera Cantalamesse

"V teh dneh radijskega misijona sem torej med vami kot služabnik in delilec velike skrivnosti, ki je Božja beseda," je dejal v prvem misijonskem nagovoru p. Cantalamessa. "Če hočemo resnično vstopiti v skrivnost Božjega usmiljenja, si moramo sezuti obuvalo; biti moramo bosi - se pravi zelo spoštljivi in ponižni - kajti nihče ne pozna človeških globin, »kakor le Božji Duh, ki je v človeku«, pravi Sveto pismo. Nihče ne pozna Božjih skrivnosti, kakor le Božji Duh, ki je v Njem. Zato vse naše zaupanje polagamo v Svetega Duha, ki je notranji pridigar našega radijskega misijona," je dejal Cantalamessa.

"Božje usmiljenje je torej prej, preden so ljudje grešili. Tukaj moramo biti pozorni, kajti odkrili bomo, da Božje usmiljenje ni le odpuščanje grehov. Božje usmiljenje obstaja pred grehom. Bog nas je ustvaril iz usmiljenja, kajti tega ni bil dolžan storiti. Dejstvo, da nam je dal razum, s katerim ga lahko spoznavamo, da nam je dal dar besede, s katero ga slavimo ... je preprosto usmiljenje; to ni bila dolžnost, vsega tega Bog ni bil dolžan storiti, vse to je milost. Čisto na začetku je torej ljubezen; ob in po njem pa je usmiljenje."

"Prav je, da se v času misijona globoko zavemo, v čem je krščanska vera drugačna od drugih verstev. Z zelo preprostimi besedami lahko to razliko predstavim takole: Vsa verstva in vse verske filozofije začnejo govoriti ljudem, kaj morajo storiti, da se bodo rešili. Krščanstvo pa ne začne govoriti ljudem, kaj morajo storiti, da se bodo rešili, ampak začne govoriti o tistem, kar je Bog storil za nas, da bi nas rešil. Začenja z darom, z milostjo."

"Krščanstvo je torej milost. To ponavljam, ker je to tako zelo pomembno. Krščanstvo ne začenja govoriti ljudem, kaj morajo storiti, da bi se rešili, ampak najprej spregovori, kaj je Bog po Jezusu Kristusu storil za nas, da bi nas odrešil. Začenja z darom. Krščanstvo govori o milosti. Če bo to prepričanje vstopilo globoko v nas, se bo v nas zgodila revolucija, ki nam bo pomagala preiti od zapovedi k milosti."

Več o misijonu http://radio.ognjisce.si/sl/?tpl=1135 in programu http://radio.ognjisce.si/sl/176/utrip/20012/

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 01 292 75 23.