Prvi svetovni dan starih staršev in starejših – Navodila za bogoslužje

25.7.2021 Katoliška cerkev Bolnik, Starostnik
Foto: Družina Foto: Družina

·      Ena od maš v nedeljo, 25. julija, je lahko posvečena praznovanju tega svetovnega dne s starimi starši in starejših v župniji ali skupnosti.

·      Da bi spodbudili prisotnost ostarelih pri maši, se lahko člani skupnosti vključijo v organizacijo prevoza za tiste, ki tja ne morejo priti sami.

·      Med praznovanjem lahko mladi iz župnije ali skupnosti predstavijo sporočilo svetega očeta starim staršem in starejšim.

·      25. julija in v dneh neposredno pred in po tem dnevu bi lahko v bolnišnicah in domovih za ostarele potekala bogoslužna praznovanja tega svetovnega dne. Kjer je to mogoče in v skladu z zdravstvenimi predpisi, naj se vključijo člani župnije, da bodo maše lahko razgibane.

·      Nabirka od maš za ta svetovni dan je lahko namenjena podpori projektom za pomoč revnim ostarelim v skupnosti.


 


VIRI ZA HOMILIJE

17. nedelja, čas med letom – leto B

2 Kr 4,42-44; Ps 144; Ef 4, 1-6, Jn 6, 1-15

·      Ta svetovni dan, ki ga praznujemo danes, nam lahko pomaga razumeti, da smo vsi, mladi in stari, stari starši in vnuki, ne glede na to, ali spadamo v isto družino, ali ne, »eno telo in en Duh, kakor ste tudi bili poklicani v enem upanju svojega poklica«. To dejstvo nas tolaži in oblikuje kot ljudi, ko se zbiramo okoli oltarja, na katerem Gospod pomnoži kruh življenja in poslušamo Besede našega odrešenja. Starejši so – tako kot mladi – zelo pomembni. Brez njih telesu Cerkve nekaj manjka. Zato morajo nujno imeti mesto v vsaki od naših skupnosti. Ključno je, da smo udeleženi v življenju starejših ljudi enako, kot smo po Gospodovem zasluženju deležni njegovega telesa in krvi.

·      Kot ljudstvo, zbrano ob Gospodu, odkrivamo lepoto tega, da smo del iste družine in da se lahko zavedamo, da nas kot otroke – kamor spadamo tudi tisti, ki smo že v letih – ljubljen Oče. Tako lahko razumemo, da se nihče ne more rešiti sam, kot pravi papež v okrožnici Vsi smo bratje. To je doživelo tistih pet tisoč ljudi, zbranih okoli Jezusa, kar se danes jasno vidi, ker živimo v času, v katerem še vedno čutimo posledice pandemije. Starejši se ne morejo rešiti sami, ker potrebujejo moči, da se bodo njihove sanje lahko uresničile. Mladi se ne morejo rešiti sami, ker jim mora nekdo povedati, da tudi po najtemnejši noči vzide sonce.

·      Prizor iz evangelija nam pomaga razumeti, da je lahko tudi nekaj, kar imamo v lasti, v vsakdanjem družinskem življenju odličen vir za vse nas. V odlomku, ki smo ga slišali, deček prinese Jezusu »pet ječmenovih hlebov in dve ribi«. Danes je bolj običajno, da imajo materialne dobrine stari starši. Ni pa pomembno ali imamo malo ali veliko, temveč da to podarimo Gospodu, ki pomnoži naš kruh in poskrbi, da teši željo vsemu živemu (Ps 145). Stari starši imajo torej posebno nalogo, da vero prenesejo na mlajše generacije in s svojo modrostjo spremljajo svoje vnuke. Pomagati jim morajo, da ne izgubijo stika s svojimi koreninami in da svoje življenje gradijo na trdnih temeljih.

·      Včasih tisto, kar imamo, ni materialno. Naši stari starši našim družinam pogosto prinesejo ravno dar zastonjskosti. Svoje vnuke znajo imeti radi in jih razvajati tako zelo, da se nam morda zdi pretirano, a pretiravanje je edino merilo ljubezni. Sveti Efrem Sirski je komentiral ta odlomek iz Janezovega evangelija z besedami, ki opisujejo odnos dedka do vnuka. Zapisal je: »Ne samo, da nas je zastonjsko obdaril z darovi, ampak nas je tudi razvajal z naklonjenostjo. [...] K sebi nas je pritegnil s hrano, ki je prijetnega okusa, da bi nas pritegnil k tisti hrani, ki poživlja duše ... «

·      Cerkev je mati ljudstvu, ki se zbira ob Gospodu in ki se ne more nasititi samo. Potrebuje prav vsakega izmed nas. Tako kot smo v današnjem evangeliju slišali, kako je Gospod dovolil dečku pomagati, se danes zdi, da je treba starejšim pomnožiti vero in modrost. V njihovi duhovni globini je zaklad, ki ga je treba odkriti. Papež pogosto govori o tem. Na konferenci na temo »bogastvo let«, ki jo je organiziral Dikasterij za laike, družino in življenje, je dejal, da so ostareli »nepogrešljiv člen v vzgoji otrok in mladih v veri. Priti nam mora v navado, da jih bomo vključevali v svoja pastoralna obzorja in nanje gledali ne kot na občasno pomoč, ampak kot na enega nujno potrebnih sestavnih delov skupnosti. To niso le ljudje, ki jih moramo varovati, ampak so lahko akterji evangelizacijske pastorale, častne priče Božje zveste ljubezni«.

·      Tudi najbolj osiromašeni in šibki imamo tisti dve ribi ljubezni in molitve. Moliti je poklic, ki je dostopen vsem. Papež v svojem sporočilu za ta svetovni dan navaja Benedikta XVI., ki govori o molitvi kot o posebnem poslanstvu starejših: »Molitev starejših lahko zavaruje svet in mu morda pomaga bolj učinkovito kot trud mnogih. Tvoja molitev je zelo dragocen vir: to so pljuča, ki se jim Cerkev in svet ne moreta odpovedati (prim. Apostolska spodbuda Veselje evangelija, 262). Zlasti v tem času [...] tvoja prošnja za svet in za Cerkev ni zaman, ampak vsem kaže mirno zaupanje v pristanek«.

·      V vzporednem odlomku iz Marka (6,41) Gospod zaupa učencem nalogo, da hlebe razdelijo množici. To je naloga, ki jo še danes zaupa Cerkvi. Mi sami ne moremo narediti čudeža, ampak Jezus potrebuje naše roke, da lahko s kruhom nahrani tiste, ki ga potrebujejo. Pomislimo, koliko ostarelih v naših župnijah skrbi za evharistijo ali ima druge službe in kako dragoceno je to za življenje in bogoslužje naših skupnosti.


PREDLOGI ZA PROŠNJE VERNIKOV IN ZA SPOMIN NA VSE OSTARELE, KI SO UMRLI V PANDEMIJI

·      Za Cerkev, da bi vsak dan opravljala čudež pomnožitve kruha življenja in besede odrešenja. Naj nikomur ne manjka hrane za telo ali upanja, rojenega iz vere. Za službo papeža Frančiška. Molimo.

·      Za ostarele, da bi bili vredni klica, ki so ga prejeli, v ponižnosti, blagosti in velikodušnosti. Naj nam šibkost ne preprečuje, da bi bili močni v ljubezni ali tolažba za uboge in podpora mladim. Molimo.

·      Za mlade, ko bodo lačni kruha in miru na tem svetu. Naj jih nikoli ne odvrne dejstvo, kako malo imajo, ampak naj sprejmejo Gospodovo povabilo in pomagajo nahraniti vse ostale. Molimo.

·      Za tiste, ki smo stari starši, da bi znali modro spremljati svoje družine in se naučili prenašati zaklad vere svojim vnukom in mlajšim generacijam. Molimo.

·      Za vse ostarele, ki so sami in si želijo nežnega objema. Da nikomur ne bi bilo treba živeti v osami in da bi vsi prejeli obisk angela in začutili, da Gospodova obljuba »jaz sem vedno s teboj« velja tudi za njihovo življenje. Molimo.

·      Za zdravje vseh bolnikov in da bi se nevihte pandemije pomirila. Da bi se naučili nikogar ne puščati samega, ko ga napade zlo, in naj bo skrb zagotovljena vsem tudi v najrevnejših državah. Molimo.

·      Naj vsi, mladi in starejši, spoznamo, da smo prejeli en klic, eno vero in en krst, in svoje življenje posvečamo služenju miru, bratstvu in družbenem prijateljstvu. Molimo.

·      Ljubi Bog, spominjamo se vseh ostarelih v naši skupnosti, ki so v zadnjih mesecih umrli zaradi pandemije, vključno s tistimi, ki se jih nihče ne spomni. Sprejmi jih v svoje kraljestvo miru in usmiljenja.

·      Še posebej se spominjamo ...

 

Preberite vsa imena ostarelih v župniji/skupnosti, ki so umrli med pandemijo, in ob vsakem imenu prižgite svečo.

Ob branje imen lahko v ozadju igra glasba.