Prispevek novoimenovanega koprskega škofa Jurija Bizjaka na novinarski konferenci

22.6.2012 ob 11:30 Koper Škofija Koper
Škof msgr. dr. Jurij Bizjak - Vir Notre Dame Škof msgr. dr. Jurij Bizjak - Vir Notre Dame

Zakonik cerkvenega prava predvideva tudi naslednje: »Zelo se priporoča, da se prevzem v kanonično posest opravi v stolnici med bogoslužnim opravilom ob navzočnosti klera in ljudstva« (kan. 382, 4).

Obred umestitve škofa vsebuje branje in predstavitev papeške bule in izročitev pastirske palice, ki je znamenje škofove vodstvene, to je pastirske ali oskrbniške ali kraljevske službe. Novi škof nato najprej sede na škofovski sedež, nato pa izmenja pozdrav miru z vsemi navzočimi škofi ter z izbranimi predstavniki: duhovnikov, redovnikov, redovnic in vernikov.

Palica je podaljšana roka, je kakor kraljevsko žezlo in je znamenje pristojnosti in oblasti, je znamenje darov svéta in moči, poroštvo trdnega upanja in pravičnosti v čredi. »Gospod je ljudstvo izpeljal iz Egipta z močno roko in iztegnjeno lahtjo« (5 Mz 4,34). In Gospod je rekel Mojzesu: »To palico pa vzemi v roko in z njo boš delal znamenja« (2 Mz 4,17). Prerok Mihej pa prosi Gospoda: »Gospod, pasi svoje ljudstvo s svojo palico!« (Mih 7,14).

Palica pa je pastirjem služila tudi za obrambo črede, kakor je razvidno iz Davidovega psalma z naslovom Gospod je moj pastir: »Tvoja gorjača in tvoja palica sta mi v tolažbo« (Ps 23,4). Palica in gorjača sta mu v tolažbo, ker se pastir počuti kakor ovca, ki jo Gospod s svojo palico brani pred volkom.

Škofovska palica je na vrhu ukrivljena kakor prava pastirska palica. S takšno palico namreč pastir najlažje ujame ovco: približa se ji previdno in počasi, nato pa jo s kljuko ujame za zadnjo nogo in ovca počaka, da jo pastir lahko prime. Palica torej ponazarja pastirja, ki pusti devetindevetdeset ovc v puščavi in gre za izgubljeno dotlej, da jo najde.

 

Trije pregovori – tri smernice

Škof opravlja trojno službo: učiteljsko, pastirsko, posvečevalno. Svoje poslanstvo lahko označi tudi s sledečimi tremi pregovori:

Prvi: »Bodite previdni kakor kače in preprosti kakor golobje!« (Mt 10,16). Kača je znamenje modrosti in previdnosti, golob pa je znamenje preprostosti in sproščenosti. Tudi škof naj bo moder in previden kakor kača in preprost in sproščen kakor golob.

Drugi: »Boljše je biti rep med levi kakor glava med mačkami!« Tudi škof naj ne počiva na lovorikah, temveč naj vedno hrepeni po še večjih darovih. Kakor pravi apostol: »Hočem pa vam pokazati še mnogo odličnejšo pot« (1 Kor 12,31). Kajti: »Pozabljam, kar je za menoj, in se stegujem za tem, kar je pred menoj!« (Flp 3,13).

Tretji: »Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove!« (Mt 10,16). Tudi škof naj bo krotek in potrpežljiv. Jagnje se je pritožilo, ker mu Stvarnik ni dal močnih rogov, krempljev, zob, kakor drugim zverinam … Stvarnik ga je potolažil: Dal ti bom orožje proti vsemu – dal ti bom krotkost!

O Mojzesu je zapisano, da je bil krotek, bolj kot vsi ljudje na zemlji (4 Mz 12,3). In Kristus je rekel: »Učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen!« (Mt 11,29). In glavno sporočilo Knjige Razodetja se glasi: Na koncu zmaga krotko Jagnje, ki premaga vse zverine in pošasti!

 

Tri spodbude trem stanovom

Duhovnikom: »Zaradi tega vas spominjam, da poživite Božjo milost, ki je v vas po polaganju škofovih rok. Kajti Bog nam ni dal duha boječnosti, temveč duha moči in ljubezni in razumnosti« (2 Tim 1,6–7).

Družinam: »Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moža in ženo ju je ustvaril« (1 Mz 1,27). Kar pravzaprav pomeni: Bog je ustvaril družino po svoji podobi, po Božji podobi jo je ustvaril, starše in otroke jih je ustvaril!

Mladeničem in mladenkam: »Pišem vam mladeniči in mladenke, ker ste premagali hudobijo!« (1 Jn 2,13). Mladi so polni preprostosti in sproščenosti: naj ostanejo svobodni kakor veter, ki se nobeni hudobiji ne pusti uloviti.

 

Tri poslanstva – tri naloge

Učiteljska: Pomen verske vzgoje v družini, katekizem in mladinski katekizem, družinska molitev.

Pastirska: Pomen župnijskih pastoralnih svetov in vseh drugih župnijskih sodelavcev, ki pomagajo upravljati župnijo.

Posvečevalna: Pomen molitve, zlasti hvalnic in večernic, po župnijah, pomen ljudskih obredov in pobožnosti: »Gospod, pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje!«

 

msgr. dr. Jurij Bizjak
novoimenovani koprski škof