Predstavitev zbornika Evropska Slovenija

9.5.2013 Ljubljana Država, Evropa
Avtorji zbornika in člani iniciative za Evropsko Slovenijo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti 1/IV v Ljubljani ob dnevu Evrope v četrtek, 9. maja 2013, ob 11.00, pripravljajo predstavitev zbornika z naslovom Evropska Slovenija. Udeleženci morajo zaradi omejenega števila mest v dvorani udeležbo predhodno potrditi do ponedeljka, 6. maja 2013 po e-pošti na naslov: [email protected].

Kriza je v Sloveniji sprožila niz iniciativ: od pouličnih demonstracij do pozivov k razmisleku o prihodnjih vizijah razvoja naše države. Vse te pobude so nadvse dobrodošle, vendar pa se zdi, da mnogim manjka konkretna vsebinska opredelitev v smislu teoretično prepričljivih, vsebinsko zaokroženih, koherentnih in sistematično razdelanih predlogov za prihodnji razvoj naše politične skupnosti.

To vrzel zapolnjujejo mladi kritični intelektualci, pripadniki t. i. nevidne generacije mladih do 40 let, ki so kritični trenutek, v katerem se je znašla slovenska država, zaznali že v decembru 2011. Nanj so se odzvali s kritičnim premislekom, katerega sad je zbornik Evropska Slovenija – Prispevki za nov nacionalni program.

Zbornik Evropska Slovenija združuje dvajset avtorjev, katerih prispevki tako po svoji širini inlobini predstavljajo nič manj kot slovenski nacionalni program, kakršnega potrebujemo v tem trenutku. Evropska Slovenija ponuja pot, po kateri se lahko izvijemo iz klime provincialne samozadostnosti in zaprtosti, pa tudi duhovne ozkosti in se dokončno zasidramo v zahodnem mišljenjskem, vrednostnem in kulturnem okolju.

V času zmede in iskanja, ko je na preizkušnji tudi sama EU, avtorji zbornika odgovore iščejo v vrednotah odprte družbe, pravne in demokratične države, vsebinskega in ekonomskega liberalizma, skratka v tistih vrednotah, ki jih lahko imenujemo evropska normalnost. Slovenci smo historično gledano nedvomno uspeli prehoditi impresivno pot narodnopolitične emancipacije, vendar nam nikoli ni uspelo izgraditi pravega vsebinskega liberalizma.

dr. Matej Avbelj
mag. Gašper Dovžan
dr. Jernej Letnar Černič
Miha Movrin
dr. Andrej Rahten
dr. Gorazd Justinek
dr. Aleš Maver
dr. Vojko Strahovnik
dr. Dejan Hozjan
dr. Žiga Andoljšek
dr. Jure Vidmar
mag. Andrej Naglič
mag. Katja Lautar
Boštjan Kolarič
Jernej Kurinčič
Jerneja Penca
Saša Peršolja
mag. Simon Umek
mag. Uroš Urbanija
Dejan Valentinčič