Predstavitev celovečernega igranega filma Nahrani me z besedami

22.11.2012 Slovenija Film, Umetnost

V slovenske kinematografe v teh dneh prihaja celovečerni prvenec režiserja Martina Turka z naslovom Nahrani me z besedami. Film govori o družini in odnosih med starši in otroki, vsebuje pa tudi nekatere religiozne elemente. Družino ponovno združi izginotje njenega člana, ki skozi iskanje Jezusove pisave na nek način išče stik s svojimi bližnjimi. Gre za sporočilno močno dramo, ki želi komunicirati z gledalcem in mu dati v razmislek, kako pomembna je družina in njene vezi.

Zgodba

Robert z namenom, da bi izpopolnil svojo nenavadno raziskavo, odpotuje v Italijo, kjer naleti na nenavadnega brezdomca. Prevzet in zmeden zaradi nenadnega srečanja s skrivnostnim moškim mu začne slediti in za njim se izgubi vsaka sled. Robertovo izginotje prisili očeta Janeza, da po mnogih letih pokliče starejšega sina Mateja. Kljub nerazrešenim sporom iz preteklosti se Matej odloči, da bo očetu pomagal in skupaj odpotujeta v Italijo. Ker pa Janez ne more pustiti same svoje žene Irine, ki boleha za demenco, se k Irini začasno preselita Matejeva žena Ana in njuna hči Veronika.

Igralska zasedba

Boris Cavazza: Janez
Sebastian Cavazza: Matej
Jure Henigman: Robert
Maša Derganc: Ana
Miranda Caharija: Irina
Iza Veselko: Veronika
Maurizio Zacchigna: brezdomec

Avtorska ekipa

Martin Turk: režiser in scenarist
Ida Weiss: producentka
Radislav Jovanov – Gonzo:   direktor fotografije
Tomislav Pavlic: montažer
Chris Eckman: skladatelj
Maja Moravec: scenografka
Emil Cerar: kostumograf
Mojca Gorogranc Petruševska: oblikovalka maske
Miha Jaramaz  : oblikovalec zvoka

Predstavitev režiserja in scenarista Martina Turka

Martin Turk se je leta 1978 rodil v Trstu. Leta 1998 se je preselil v Ljubljano, kjer je leta 2004 z odliko diplomiral iz filmske režije na AGRFT. V času študija je za svoje ustvarjalne dosežke prejel študentsko in univerzitetno Prešernovo nagrado ter šest mednarodnih nagrad. Po končani akademiji je režiral tri kratke igrane filme: Rezina življenja, Vsakdan ni vsak dan in Robutanje koruze ter srednjemetražni igrani film za TV Slovenija Soba 408. Našteti filmi so prepotovali svet, saj so bili predstavljeni na več kot petdesetih mednarodnih festivalih, kjer so prejeli številna priznanja in nagrade. Na zelo dober odziv so naleteli tudi pri občinstvu. Kratki igrani film Vsakdan ni vsak dan se je leta 2008 uvrstil v uradni program filmskega festivala v Cannesu, kar je v zadnjih dvanajstih letih edina uvrstitev slovenskega filma na najprestižnejši filmski festival.

Scenarij za celovečerni prvenec Nahrani me z besedami je Turk intenzivno pripravljal leta 2009 v pariški rezidenci cannskega filmskega festivala, kamor ga je v prestižni izbor 12 mladih filmskih režiserjev izmed več kot 400 prijavljenih s celega sveta imenovala žirija pod vodstvom direktorja cannskega festival Gillesa Jacoba. Ta izbor je izjemna potrditev njegovega talenta in dosedanjega dela.

Festivali filma Nahrani me z besedami

  • filmski festival v Sao Paulu (Brazilija) – sekcija mednarodna perspektive
  • festival mediteranskega filma Cinemed (Montpellier) – tekmovalni program
  • filmski festival v Mumbaju (Indija) – sekcija The Cut
  • filmski festival v Torinu – sekcija TorinoFilmLab
  • filmski festival Black Nights (Talin, Estonija) – sekcija Forum

Produkcija

  • producent: Bela Film d.o.o.
  • sofinancerji: Slovenski filmski center, Friuli Venezia Giulia Film Commission, MEDIA – i2i
  • koproducenti: RTV Slovenija, Studio Dim
  • tehnična podpora: Filmski studio Viba Film

Kontakt

Bela Film d. o. o., Beljaška ulica 32, 1000 Ljubljana, e-naslov: [email protected]

Povezave

Plakat