Predsedniški kandidati Pahor, Türk in Zver na soočenju Radia Ognjišče

7.11.2012 Ljubljana Država, Radio Ognjišče
Borut Pahor - Danilo Türk - Milan Zver - foto - Izidor Šček Borut Pahor - Danilo Türk - Milan Zver - foto - Izidor Šček

Radio Ognjišče je v sredo, 7. novembra 2012, v dvorani Zavoda sv. Stanislava pred nedeljskimi volitvami pripravil javno soočenje predsedniških kandidatov. Na vprašanja o izhodu iz krize, o pomenu Slovenske vojske in o pomenu Katoliške Cerkve so pred obiskovalci v dvorani in poslušalci pred radijskimi sprejemniki, odgovarjali vsi trije predsedniški kandidati dr. Danilo Türk, dr. Milan Zver in Borut Pahor.

Kandidati so najprej na kratko komentirali izid volitev v ZDA. V nadaljevanju so predstavili svoje poglede na ukrepe za izhod iz krize. V drugem delu so kandidatom zastavili vprašanja, ki so jih posredovale poslušalke in poslušalci, tretji del je bil namenjen odnosu Cerkev – država, četrti pa podpornikom. Barbara Brezigar, Boštjan Žekš in Franci Kek so povedali, zakaj bodo v nedeljo volili Milana Zvera, Boruta Pahorja in Danila Türka. Soočenje, ki je trajalo 90 minut, je zaokrožil polurni pogovor s komentatorjem dr. Hubertom Požarnikom.


Kandidati o umiku vojakov iz kriznih žarišč

Glede umika vojakov iz mednarodnih mirovnih misij je Zver dejal, da bi bil ta umik neodgovoren. »Slovenija ima določene obveznosti, saj z vojaki in časniki, ki gredo na tovrstne misije, sprejme določeno odgovornost in tveganja. Vendar, da bi Slovenija vnaprej umaknila vojake iz vseh kriznih žarišč na svetu, pa bi bilo to neodgovorno.« Türk se zavzema za postopen umik iz Afganistana, medtem ko meni, da je naša prisotnost na Balkanu še naprej pomembna. »Na Balkanu je naša prisotnost še naprej potrebna in zato se zavzemam, da tam tudi ostane.« Pahor pa je poudaril, da se zmanjševanje obrambnega proračuna ne more nadaljevati v nedogled, saj bi s tem lahko ogrozili državno varnost. »Naša varnost zavoljo krčenja izdatkov za obrambne namene ni ogrožena, v tem smislu moramo razumeti tudi pomen naših misij na tujem.«


Kandidati o ljubezni do domovine

Zver je na vprašanje, kako spodbuditi mlade, da bodo čutili večjo pripadnost do domovine, odgovoril, da je veliko v vzgoji otrok, tudi v šolah. »Predvsem šola, ki je ostala edina obvezna institucija v sodobni družbi, bi morala temu posvetiti veliko večjo pozornost. Kot minister sem uvedel to, da so morali javni zavodi obvezno izobesiti zastavo, s tem so izrazili spoštovanje do tega osrednjega nacionalnega simbola. Dajem tudi pobudo, da se zakon o himni dopolni tudi z drugo tako imenovano domoljubno kitico Prešernove Zdravljice, da tudi na tak način izrazimo pripadnost svoji domovini. Domovina pomeni ljubezen do svojega družbenega in naravnega okolja, državljanska kultura pa je nekoliko širši pojem, ki pa vključuje tudi domovinsko kulturo,« je dejal Zver.

Pahor je na vprašanje poslušalcev, kako si bo prizadeval za ohranjanje slovenskega jezika, poudaril, da je jezik pomemben. »Mislim, da bi lahko v šolah storili več, da bi brez sramu poskušali vzgojiti pripadnost do zastave, do himne, tudi do institucij, do predsednika republike. Reči moram, pa ne zato, ker mislim, da bom jaz na sliki, ampak, če bi bila slika predsednika republike v šolah, ne bi bilo nič narobe,« je povedal Pahor in dodal, da bi se dalo na teh področjih narediti veliko več. Idejo o izobešanju slike predsednika republike v šolah je pozdravil tudi Türk, ki je na vprašanje, kakšen je njegov odnos do države in kako gleda na potezo posameznikov, ki so v Dražgošah grb na slovenski zastavi prešili z rdečo zvezdo dejal: »Moj odnos do zastave je izjemno spoštljiv in zastavo Republike Slovenije, ki je bila izobešena ob osamosvojitvi spoštujem, nisem zato, da bi se karkoli spreminjalo, kot veste takšni predlogi so bili.« Glede Dražgoš pa dodal, da »tja pridejo ljudje, ki imajo različne poglede, imajo svoj odnos do simbolov, ki jih je dala naša zgodovina, to je treba razumeti in treba je vedeti, da je razlika med uradnimi izobešanji zastav, ki morajo biti narejena tako, kot velevajo pravila in kot zahteva domoljubje, in uporabo drugih simbolov, ki jih prinaša tradicija. Tudi te je treba razumeti in biti do njih strpen.«

Predsedniško soočenje je vodil Alen Salihović, pridružile pa so se mu še novinarki Helena Škrlec in Tanja Dominko ter voditeljica Mateja Feltrin Novljan.


Povezava do prispevka na spletni strani Radia Ognjišče.

Povezava do avdio posnetkov na spletni strani Radia Ognjišče.


Poročilo je pripravil novinar Radia Ognjišče Alen Salihović.