Predsednik republike je odlikoval patra Cirila Božiča OFM

12.7.2012 Ljubljana Država, Cerkev v Sloveniji
Predsednik republike dr. Danilo Türk in p. Ciril Božič - foto Tatjana Splichal Predsednik republike dr. Danilo Türk in p. Ciril Božič - foto Tatjana Splichal

Predsednik republike dr. Danilo Türk je v četrtek, 12. julija 2012, z Redom za zasluge odlikoval patra Cirila Božiča OFM za »neprecenljive zasluge pri ohranjanju slovenske kulture in jezika med Slovenci v Avstraliji ter nesebično pomoč slovenskim rojakom v Avstraliji«.

Frančiškan p. Ciril Božič več kot deset let vodi slovenski misijon v Melbournu v Avstraliji, ki je pomembna stična točka za slovensko skupnost v avstralski zvezni državi Victoria. Njegovo delo vključuje pastoralno skrb za Slovence, poleg tega pa skrbi tudi za kulturo, socialo in izobraževanje rojakov v Avstraliji. Peter Božič je odšel v Avstralijo leta 1982 in tam ostal najprej deset let, kjer je pomagal v verskem in kulturnem središču sv. Rafaela v Sydneyju. V času osamosvajanja Slovenije je dejavno sodeloval pri gibanju Slovencev v Avstraliji za pomoč domovini in njenim prizadevanjem za pravico do mednarodnega priznanja. Delo v Avstraliji od leta 2001 nadaljuje v Melbournu.