Praznovanje rožnovenske nedelje, obletnica posvetitve cerkve in razglasitve bazilike Marije Pomagaj na Brezjah

4.10.2020 Brezje Marija, Redovništvo
Foto: Janez Kotar Foto: Janez Kotar

V nedeljo, 4. oktobra 2020, so na Brezjah obhajali rožnovensko nedeljo, ki je obenem tudi Frančiškova nedelja, ki pa je bila za Brezje še nekaj posebnega, saj predstavlja obletnico posvetitve cerkve in razglasitve bazilike Marije Pomagaj.

Slovesno somaševanje je ob 10. uri vodil provincialni minister, p. Marjan Čuden, ob njem je somaševal rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič. Med sveto mašo sta p. Marjan Čuden in p. Robert Bahčič blagoslovila relikvijar sv. Frančiška Asiškega, izredno umetniško delo Christopha Steidl Porenta.

Rektor svetišča, p. Robert Bahčič, je v uvodu v sveto mašo dejal, da ga veseli, da relikviarij sv. Frančiška Asiškega v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču blagoslavljamo v začetku novega tisočletja, ko praznujemo 800 letnico številnih častitljivih jubilejev, ki so povezani s sv. Frančiškom in redom manjših bratov. 

Pridigi je sledila predstavitev in blagoslov relikviarija. V uvodu je Frančiškovo pesem, Res je prijetno, zapel g. Marjan Bunič, v nadaljevanju je g. Alen Salihović prebral tekst o pomenu relikvij skozi zgodovino krščanstva in predstavil avtorja relikviarija, Christopha Steidl Porenta. 

Christoph Steidl Porenta je edini zlatar in srebrokovač v Sloveniji, ki izdeluje unikatni nakit, oblikuje kelihe, posode in skulpture. Njegovi izdelki so iz platine, zlata, srebra, bakra in dragih kamnov. Srebrokovaštva in zlatarstva se je izučil v delavnicah benediktinskega samostana v Würzburgu. Relikviarij svetega Frančiška Asiškega je izredno umetniško delo, sestavljeno iz predstavitve prizorov življenja svetega Frančiška: Frančišek se odpove viteškemu življenju, Frančišek vrne svoja oblačila očetu, Ustanovitev reda manjših bratov, Frančišek pridiga ljudem, Frančišek pred sultanom, Frančišek postavi prve jaslice, Frančišek prejme Kristusove rane. 

Avtorja, g. Christopha Steidl Porenta, so v prezbiteriju bazilike spremljali sobratje Malteškega suverenega viteškega reda, katerega član je. Slovesnost so s petjem in igranjem polepšali pevke in pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora sv. Mihaela Olševek, z zborovodkinjo Mojco Gabrijel ter solistko Francko Šenk. 

Pripravila: AS in AEF