Praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta na Zaplazu 2018

Foto - Radio Ognjišče Foto - Radio Ognjišče

Letošnje praznovanje godu mučenca blaženega Alojzija Grozdeta (1923–1943) bo v romarskem svetišču na Zaplazu, kjer so njegove relikvije, v nedeljo, 27. maja. Praznovanje bo v znamenju 75. obletnice njegove mučeniške smrti (1. januar 1943) in 95. obletnice njegovega rojstva in krsta v Župniji Svete Trojice v Tržišču (27. maj 1923).

Ob 15.00 bo najprej molitvena ura pred Najsvetejšim, ki jo pripravljajo člani Župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije. Ob 16. uri  bo sveto mašo ob somaševanju škofa msgr. Andreja Glavana in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore OFM. Po sveti maši bodo v Grozdetovi kapeli še litanije in molitev za kanonizacijo.

Obnovljena Kovačeva hiša z Grozdetovo sobo
Letos se veselimo tudi dokončane obnove Kovačeve hiše na Gornjih Impoljah, kjer je Alojzij Grozde pri svoji materi bival v letih 1931 do 1935 in obiskoval šolo na bližnjem Studencu. Kasneje se v Impolje vračal med šolskimi počitnicami iz Ljubljane. Občina Sevnica se je skupaj s škofijo in KUD Primož odločila za obnovo te stare kmečke hiše, v kateri bo urejena tudi posebna Grozdetova spominska soba. V nedeljo, 27. maja, ob 13.30 bo škof Andrej Glavan opravil blagoslov obnovljene hiše, pripravljen pa bo tudi krajši kulturni program.

Tretji pohod po Grozdetovi poti
Hkrati bo v nedeljo, 27. maja, potekal tudi tretji tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca, ki povezuje kraje Grozdetovega rojstva, otroštva in mladosti. Več o pohodu na spletni povezavi.


Vsebine o bl. Alojziju Grozdetu
LITANIJE
MOLITEV ZA KANONIZACIJO
SMRTNI DAN MUČENCA BL. ALOJZIJA GROZDETA


Lojze Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Gorenjih Vodalah, župnija Tržišče. Ker je bil nezakonski otrok, je bil v svojem otroštvu pogosto zapostavljen, saj ni smel živeti skupaj s svojo materjo, temveč je odraščal pri svojem starem očetu in teti Ivanki. Kljub tej zgodnji zaznamovanosti se je razvil v bistrega fanta in odličnega učenca. Zato je bil sprejet na klasično gimnazijo v Ljubljani. Tam je bival v Marijanišču in kmalu vstopil v Marijino kongregacijo ter postal aktiven član Katoliške akcije. Med svojimi sovrstniki se je odlikoval kot marljiv dijak, nadarjen pesnik, predvsem pa je bil daleč naokoli poznan zaradi svojega doslednega in vzornega krščanskega življenja. Prežet s Kristusovim duhom in s pobožnostjo do Božje Matere Marije je v vsakodnevnih opravilih dokazoval, kako je mogoče živeti ideal svetosti v vsakdanjem življenju. Tudi sicer Lojzetu pot do svetosti ni bila mehko postlana. V mladostnih bojih s svojim značajem je potreboval veliko moči, ki jo je prejemal pri vsakodnevnem obhajilu in v vztrajni molitvi in priprošnji Mariji.

V predvojnem in vojnem času so se politične razmere na Slovenskem vztrajno zaostrovale. Z ene strani so prebivalstvo stiskali okupatorji, z druge strani pa se je čutila vedno večja napetost med dotedanjimi družbenopolitičnimi avtoritetami in komunistično usmerjenim taborom. Kot mlad razgledan človek in buden kristjan je tudi Grozde spremljal razmere v domovini in z žalostjo v srcu opazoval nekatera dejanja neupravičenega nasilja nad brati. Lojze Grozde se je zaradi globokega verskega prepričanja odločil, da se na kruto nasilje ne bo odzval z novim nasiljem, temveč z globoko molitvijo in žrtvijo.

Ko se je v božičnih počitnicah leta 1942 odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko, da bi v krogu družine obhajal božične praznike, so ga na Mirni na novo leto 1943 zajeli partizani. Pod krivo obtožbo so ga mučili in ubili. Lojze Grozde je tudi v tem trpljenju do konca ostal zvest temeljnim krščanskim idealom – odpuščanju in ljubezni do bližnjega (celo sovražnika). V tej ljubezni do Kristusa in Cerkve je komaj dvajsetleten daroval svoje življenje. Njegovo mučeno truplo so kasneje, v februarju, našli otroci, ko so nabirali prve zvončke v gozdu pod mirnskim gradom. Pokopali so ga na pokopališču v Šentrupertu. Že takoj po smrti so se mu ljudje v molitvi priporočali kot mučencu za vero. Za blaženega mučenca je bil razglašen na Slovenskem evharističnem kongresu 13. junija 2010 v Celju.

Zaplaz je osrednje Marijino romarsko središče v novomeški škofiji. Poseben pomen je pridobilo po prenosu relikvij bl. Grozdeta v stransko kapelo. Na leto ga obišče več kot 30.000 romarjev, ki se v molitvi priporočajo Materi Božji in bl. Alojziju Grozdetu ter prejemajo zakramente.