Pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta od Tržišča do Studenca 2018

27.5.2018 Tržišče, Studenec Alojzij Grozde, Romanje, Škofija Novo mesto

Spominski Pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta, od Tržišča do Studenca, ki ga letos organizirajo tretjič, bo v nedeljo, 27. maja 2018.

Pričetek pohoda bo takoj po sveti maši, ob 8. uri v župnijski cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil bl. Lojze Grozde pred 95-imi leti, ravno na ta dan, krščen.

Na pokopališču ob cerkvi je grob družine Grozde, kjer sta pokopana Lojzetov stari oče Anton in stara mati Marija. Svoje zadnje počivališče pa je tukaj našel tudi Franc Udovč, Lojzetov oče.

Od cerkve se čez travnike in skozi gozd ter po asfaltirani cesti napotimo proti vasi Spodnje Vodale in pri kapelici sredi vasi zavijemo desno na gozdno pot po dolini proti Zgornjim Vodalam. Po dobri uri hoje pridemo v vas, kjer je bil dom Lojzetovih starih staršev in njegova rojstna hiša. Na njenem mestu stoji zdaj hiša družine Grozde, na kateri je vzidana spominska plošča.

Pri šestih letih je Lojze začel hoditi v prvi razred osnovne šole v Tržišču, dve leti za tem pa se je preselil na Gornje Impolje, k novi družini svoje matere ter začel obiskovati šolo na Studencu in tudi naša pot se iz Zgornjih Vodal nadaljuje po asfaltni cesti skozi vasi Jeperjek, Telče, Laze in Primož, do dve uri oddaljenih Gornjih Impolj.

Tu je ohranjena stara Kovačeva hiša kamor se je Lojzetova mati priženila ko je bil star štiri leta vendar se ji je mali Lojzek smel pridružiti šele po štirih letih. Na tej hiši se v režiji krajanov in s pomočjo Škofije Novo mesto ter Občine Sevnica izvajajo obnovitvena dela, ki jih bo blagoslovil novomeški škof msgr. Andrej Glavan v nedeljo, 27. maja, ob 13.30. 

Po slovesnosti bodo pot nadaljevali še na zadnjem odseku, ki ga je Lojze tudi sam velikokrat prehodil do dobro uro oddaljenega Studenca. Pot vodi po asfaltni cesti skozi Dolnje Impolje, mimo ribnika v Lokah, ki ga v Lojzetovem času še ni bilo, ter po gozdni poti čez Preloge na Studenec. Zaključek poti bo pri župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Studencu, v kateri je Grozdetov oltar z relikvijami, na pokopališču ob cerkvi pa sta pokopani Lojzetova mati Marija in njegova velika dobrotnica, teta Ivanka. Lojze je v tej cerkvi prejel zakrament svete birme, pod cerkvijo pa je osnovna šola, zdaj podružična, nekoč ljudska, ki jo je v letih od 1931-35 obiskoval in z odliko zaključil. 

Pohod, ki je dolg približno 17 km ni zahteven, hodi se po lepem in razgibanem naravnem okolju dolenjskega in posavskega gričevja. 

Za pohodnike je organiziran prevoz z avtobusom, in sicer zjutraj do Tržišča, ob 7.10 iz Studenca (Janc) in ob 7.30 od Železniške postaje v Sevnici, do koder se lahko pride z vlakom, ki gre ob 6.20 iz Ljubljane. Ravno tako je poskrbljeno za popoldanski avtobusni povratek iz Studenca.

Prijavnine ni, dobrodošli so prostovoljni prispevki. Vozovnica se plača na avtobusu.

Vse dodatne informacije in prijave na dodaten avtobus za slovesnost na Gornjih Impoljah na št. 031 278 486 ali el. naslov [email protected].