Praznovanje 115-obletnice kronanja milostne podobe Marije Pomagaj

4.9.2022 Brezje Marija
Foto: Družina Foto: Družina

V nedeljo, 4. septembra 2022, ob 10.00 bo praznovanje 115-obletnice kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. Sveto mašo bo daroval stiški opat p. Maksimilijan File OCist.

Na predvečer praznika, v soboto, 3. septembra, bo ob 19.00 sveta maša, ki jo bo daroval novomašnik Janez Pavel Šuštar, nato sledi procesija z milostno podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi ter celonočno češčenje.


1. septembra 1907, na angelsko nedeljo, je škof Anton Bonaventura Jeglič z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. S tem slovesnim dejanjem je okronal milostno podobo Marije Pomagaj.

Katoliška cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj.

Željo so sprožili frančiškani, velik Marijin častilec škof dr. Anton Bonaventura Jeglič pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim.

Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907.

Že na predvečer se je zbralo veliko ljudi, cele množice pa so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli sveto obhajilo.

Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Več informacij najdete na spletni strani slovenskega narodnega svetišča na Brezjah.