Slovenski katehetski urad izbral šmarnična branja 2024

11.4.2024 Ljubljana Marija, Knjiga

Slovenski katehetski urad je po pooblastilu Slovenske škofovske konference za leto 2024 izbral:

  • šmarnice za otroke z naslovom Tvoj talent šteje – zgodba o misijonarju Andreju Majcnu avtorice Barbare Kastelec in
  • šmarnice za odrasle z naslovom Naj ti bom nežni rdeči cvet – Božja služabnica Cvetana Priol avtorja p. Branka Petauerja OCist.

Šmarnice za otroke z naslovom Tvoj talent šteje so nastale v letu, ko se spominjamo 120 let od Majcnovega rojstva (1904), 25 let od njegove smrti (1999) in 100 let od njegovega prihoda na Rakovnik (1924). V zgodbah spremljamo misijonarja vse od njegovih otroških let do pogumnega misijonskega delovanja v Vietnamu. Njegovo neomajno zaupanje v Božjo previdnost in priprošnjo Marije Pomočnice se kaže v povsem vsakdanjih odločitvah, neutrudnem oznanjevanju sredi veri nenaklonjenega sveta in vztrajnem pričevanju o Božji ljubezni. Kot gradivo za otroke je na voljo plakat Majcnove misijonske poti z nalepkami. Šmarnice bodo izšle pri založbi Salve.

Šmarnice za odrasle z naslovom Naj ti bom nežni rdeči cvet nam predstavijo zgled Božje služabnice Cvetane, ki je sebe imenovala »misijonarka na bolniški postelji«. V zgodbah se srečamo z rastjo njene vere vse od mladih let, milostnega trenutka, ko jo je na duhovnih vajah preplavilo jasno spoznanje, da »Bog je«, do njenega trpljenja in bolezni, ki sta jo vodila do večje bližine z nebeškim Očetom. Bog je bil vse njeno bogastvo in vsa njena sreča. Tako z vsakdanjim delom, glasbenim udejstvovanjem kot s preizkušnjo bolezni je pričevala o navdušeni hoji za Gospodom in veličini njegove ljubezni. Njen zgled nas tudi danes vabi, da kot posamezniki in kot narod stopimo na pot svetosti sredi sveta, tukaj in zdaj. Šmarnice bodo izšle pri založbi Celjska Mohorjeva družba.