Pozdrav kardinala Franca Rodeta

23.6.2012 Koper Škofija Koper
Kardinal Franc Rode Kardinal Franc Rode

Spoštovani, dragi škof Jurij,

ko prevzemaš apostolsko službo na čelu koprske škofije, ti kot prijatelju zagotavljamo svojo bratsko bližino, skupaj s prošnjo za Božjo pomoč in varstvo na tako odgovornem mestu.

Kakor sem ti zapisal v pismu iz Rima, sem tvoje imenovanje sprejel »s treznim veseljem«, in dodal, da se mi tako zdi »dobro in prav«.

Trezno veselje – ker tvoje imenovanje ni presenetilo nikogar in se je vsem zdelo samoumevno. Da je to dobro in prav – ker s teboj koprska škofija dobiva izkušenega in zvestega pastirja, ki po več kot desetih letih služenja kot prvi sodelavec škofa Metoda dobro pozna škofijo, duhovnike in vernike naše Primorske. In končno, ker so v tej zemlji tvoje starodavne korenine, kar se izraža v tvojem patriarhalno slovesnem nastopu in tvojem zlatem srcu. Primorska te bo imela rada.

Ko se je apostol Pavel poslavljal od cerkvene srenje v Miletu, je dejal starešinam: »Pazite nase in na čredo, kateri vas je Sveti Duh postavil za oskrbnike, da bi pasli Božjo Cerkev, ki si jo je Kristus pridobil s svojo krvjo« (Apd 20,28). Da, cena Cerkve je Kristusova kri. Toliko je Cerkev vredna. Tudi ti se ji z brezmejno ljubeznijo posveti in ji daj vse – svojo srčno kri, kakor tvoj prednik škof Metod, ki se mu danes zahvaljujemo za zvestobo, za lepo sodelovanje v zboru slovenskih škofov, za slogo in enotnost, ki ju je skrbno varoval in vselej ohranil znotraj Cerkve na Slovenskem.

Ko smo imeli kardinali 21. maja 2012 v apostolski palači kosilo ob 85. obletnici svetega očeta Benedikta XVI., mi je ta z veseljem povedal: »Imenovali smo novega škofa za Slovenijo.« Zahvalil sem se mu in mu rekel: »Sveti oče, pravega ste izbrali, dober bo!« Bog, daj!


kardinal dr. Franc Rode