Poročilo s srečanja nemško govoreče skupine Evropskega škofovskega odbora za medije (CEEM)

30.10.2012 Zagreb, Hrvaška CCEE, Leto vere, Medij
Udeleženci zasedanja Udeleženci zasedanja

Na sedežu Hrvaške škofovske konference v Zagrebu je od nedelje, 28. do torka, 30. oktobra 2012, potekalo srečanje nemško govoreče skupine Evropskega škofovskega odbora za medije (CEEM), ki deluje v okviru CCEE.[1] Srečanja so se udeležili predstavniki škofovskih konferenc iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, s Hrvaške, iz Luksemburga, Nemčije, Slovenije in Švice. Iz Slovenije je bil na zasedanju tiskovni predstavnik SŠK dr. Andrej Saje.

Program

Udeleženci so spregovorili o stanju medijev v krajevnih Cerkvah v letu vere in ob 50-letnici začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965). Obravnavali so vprašanje spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi. Ozrli so se v preteklost in pogled osredotočili tudi v prihodnost. Nemško govorečo skupino Evropskega škofovskega odbora za medije (CEEM) bo odslej vodil reški nadškof metropolit Ivan Devčić. Prihodnje zasedanje CEEM bo oktobra 2013 v Ljubljani.

Na programu je bil tudi obisk zagrebške stolnice, groba bl. Alojzija Stepinca, Hrvaškega katoliškega radia, sedeža katoliškega časnika Glas koncila ter srečanje z rektorjem tamkajšnje katoliške univerze.
[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.