Poročilo s plenarnega zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc

1.10.2012 St. Gallen, Švica CCEE

Na poti v leto vere in na sinodo o novi evangelizaciji

V švicarskem mestu St. Gallen je od 27. do 30. septembra 2012 zasedal Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Predsedniki evropskih škofovskih konferenc oz. njihovi delegati so se tokrat soočali z izzivi, s katerimi se srečuje Cerkev v Evropi in po svetu. Na dnevnem redu je bilo okrog 50 poročil in predavanj, ki so osvetljevala zapleteno problematiko in skušala poiskati tudi možne izhode in rešitve.

Navzoče je najprej pozdravil predsednik Sveta kardinal Peter Erdö in jih povabil k poglobljenemu obhajanju leta vere. Vera je namreč najboljše zdravilo za posledice sekularizacije, s katero se sooča Cerkev v Evropi. Prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet je svoje razmišljanje posvetil 50. obletnici začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965), ki je bil v resnici začetek nove evangelizacije. Kot predstojnik Kongregacije za škofe se je ustavil pri konstituciji o Cerkvi in odloku o pastirski službi škofov ter zbrane povabil, da so v kriznih časih skupaj s svojimi sodelavci nosilci upanja, tudi obnovljenega zaupanja v cerkvene ustanove, ki bodo toliko bolj prepričljive, kolikor bolj bomo verujoči zvesti Kristusu.

Zbrane je s poslanico pozdravil papež Benedikt XVI., ki je vsebino namenil 1400. obletnici prihoda sv. Gala, meniha in puščavnika, učenca sv. Kolumbana, v te kraje, kjer je najprej nastala meniška naselbina, iz katere se je pozneje razvil mogočen benediktinski samostan, škofija in cvetoče mesto. Kakor v času sv. Gala, ki goduje 16. oktobra, tako je tudi danes »žetev velika, delavcev pa malo« (Mt 9,37). Delo za duhovne poklice bo rojevalo dobre sadove, nadaljuje papež Benedikt XVI., če bomo na duhovni sledi drugega vatikanskega cerkvenega zbora in poznejših učiteljev vere, še posebej papežev Pavla VI. (1963–1978) in bl. Janeza Pavla II. (1978–2005).

Plenarno zasedanje se je nadaljevalo s poročili o delu posameznih komisij. Med drugimi je nastopil voditelj komisije Ljubezen in pravičnost tržaški (nad)škof Crepaldi, ki si skupaj s sorodnimi ustanovami, zlasti s komisijo Pravičnost in mir prizadeva za pomoč vsem, ki jih je prizadela socialna kriza in druge tegobe vsakdanjega življenja, posebej vprašanje priseljencev in brezposelnih. Zanimivo je bilo tudi poročilo sombotelskega škofa Andrása Veresa, ki je govoril o pojavih sovražnosti in diskriminacije, ki se pojavlja v Evropi in po svetu ter ponekod dosega zaskrbljujoče razsežnosti. Res je, da smo kristjani poklicani k miru, spravi in odpuščanju, pa tudi k modrosti in pravičnosti.

Povsod, tudi tam, kjer imajo verouk v šoli, obstajajo težave s katehezo in formacijo učiteljev verskega pouka. Delovno gradivo za sinodo o novi evangelizaciji tem vprašanjem posveča veliko pozornosti. Škofom je spregovorila tudi sodnica italijanskega ustavnega sodišča profesorica Marta Cartabia, ki se je ustavila ob vprašanju človekovih pravic. Človekove pravice so v ospredju v zelo različnih povezavah. Lahko so prostor dialoga ali pa tudi prostor spopada. Nekdo po svoji vesti zagovarja pravico do življenja še nerojenega otroka, drugi pa se prav tako sklicuje na vest in zahteva splav. Potrebna je še druga, višja moralna avtoriteta. Kristjani bi tu ne smeli biti v zadregi.

Maronitski nadškof na Cipru je poročal o stanju krščanskih Cerkva na Bližnjem vzhodu in obisku papeža Benedikta XVI. v Libanonu od 14. do 16. septembra 2012. Nadškof v Przemyslu na Poljskem Jožef Michalik in podpredsednik CCEE je poročal o srečanju z ruskim patriarhom Kirilom, ki obeta nove čase in duhovno pomlad na področju ekumenizma.

Srečanje so škofje sklenili s slovesno mašo narodov v stolnici sv. Gala.


Na povezavi je objavljeno poročilo, ki so ga pripravili sodelavci tajništva CCEE, v štirih jezikih.


Poročilo je pripravil delegat SŠK celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.


Gostitelj letošnjega plenarnega zasedanja Sveta je škof škofije v St. Gallnu msgr. Markus Buchel in časovno sovpada s 1400-letnico prihoda sv. Gala v istoimenski švicarski kanton.


Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.