Poročilo Open Doors 2020: Eden od osmih kristjanov žrtev verskega preganjanja

16.1.2020 Katoliška cerkev Diskriminacija, Kristjanofobija, Statistika

Po poročilu nevladne organizacije Open Doors je eden od osmih kristjanov na svetu žrtev preganjanja zaradi vere, kar je približno 260 milijonov oseb. Poročilo World Watch List 2020, ki je bilo predstavljeno italijanskim poslancem 16. januarja 2020, obsega podatke od 1. novembra 2018 do 31. oktobra 2019 in kaže na zelo visoko raven diskriminacije kristjanov – število naj bi naraslo kar za 15 milijonov.

Zmanjšalo se je število ubitih kristjanov (s 4305 na 2983 žrtev). Za kristjane najnevarnejša država ostaja Nigerija, in sicer zaradi plemena Fulani in islamistov Boko Haram. Na drugem mestu je Srednjeafriška republika, kjer je vojna. Sledi ji Šrilanka, kjer je za veliko noč 2019 umrlo večkot 200 oseb.

Kot zatrjujejo pri organizaciji Open Doors, narašča pritisk na kristjane, ki se nanaša na zasebno in javno življenje v skupnosti in Cerkvi. Poročilo analizira različne parametre, kot so diskriminacija, nasilje, izključenost iz dela, zdravstva in medicinske oskrbe, zakoni, ki prepovedujejo navzočnost kristjanov ali so proti spreobrnjenju in ki se nanašajo na kristjane. Kot kažejo rezultati, v 73-ih državah kristjani doživljajo visoko raven preganjanja.

V enajstih državah je preganjanje kristjanov opredeljeno kot ekstremno. Že osemnajst let je na prvem mestu Severna Koreja, kjer je po poročanju Open Doors od 50.000 do 70.000 kristjanov zaprtih v delovnih taboriščih zaradi vere. Sledijo države, kjerže večlet vlada vojna in kjer prevladuje islamska fundamentalistična komponenta, kot so Afganistan, Somalija, Libija in Pakistan.


Točka za prijavo kristjanofobije in vandalizma uperjenega proti slovenskim katoličanom

22. avgust - Mednarodni dan spomina na žrtve nasilja zaradi vere


Med prvih petdeset držav se tokrat prvičumeščata Kamerun in Burkina Faso, kjer je bilo zaprtih večkot dvesto cerkva.

Preganjanje kristjanov pa že večlet traja na Bližnjem vzhodu. V Iraku je pred začetkom vojne leta 2003 živelo milijon in pol kristjanov, danes jih je približno 200.000. V Siriji, kjer vojna traja že devet let, se je število kristjanov z dveh milijonov zmanjšalo na 744.000.

Po podatkih poročila je skoraj 10.000 cerkva bilo zaprtih ali napadenih. Večkot 8000 pa je primerov zlorab nad ženskami zaradi verske diskriminacije. Gre za vrh ledene gore, kajti primere te vrste je še vedno težko odkriti, kar velja tudi za prisilne poroke. Po ocenah bi naj vsaj 23 žensk kristjank bilo vsak dan žrtev spolnega nasilja.

V ospredje stopa tudi Latinska Amerika, kjer je v nevarnosti življenje duhovnikov in vernikov, ki se zoperstavljajo organiziranemu kriminalu v državah, kot sta Kolumbija in Mehika.

 

Vir: Vatican News