Pokop žrtev iz brezen pri Konfinu 1 in 2

22.10.2017 ob 14:00 Dolenja vas pri Ribnici Škofija Ljubljana, Sprava

Pokop 150 žrtev iz brezen pri Konfinu 1 in 2 bo v nedeljo, 22. oktobra, ob 14. uri na dolenjevaškem pokopališču na Vidmu. Pogrebno slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. 

Osrednja govornica bo direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver.

Leta 2006 so slovensko javnost pretresle ugotovitve, do katerih je pripeljala odločitev Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Komisija je sprejela sklep o izkopu posmrtnih ostankov iz brezna pri Konfinu 1. V njem so arheologi s pomočjo jamarjev našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov, invalidov, ki so bili 24. junija 1945 ponoči odpeljani iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani. 

Leta 2010 so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije v Breznu pri Konfinu 2 izkopali posmrtne ostanke najmanj 62 oseb. Inštitut za sodno medicino je potrdil identifikacijo žrtev iz Brezna pri Konfinu I in nekaj družin je pokopalo identificirane svojce. Večina se je odločila za skupen pokop. V dneh med 21. in 24. junijem 1945 so bili iz ljubljanskih bolnišnic v zapore Ozne pripeljani vojni ujetniki, ranjenci, bolniki in invalidi. Od tam so bili odpeljani v Kočevski Rog, v brezna pri Konfinu I in Konfinu II. Ocenjeno število žrtev je bilo do dvesto. Ker je šlo za enega najhujših zločinov zoper invalide in bolnike in ker so bile žrtve večinoma Slovenci, se je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, s Komisijo Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje leta 2006 odločilo za izkop posmrtnih ostankov. Ob izkopu so strokovnjaki identificirali 88 umorjenih ljudi. Ugotovili so, da naj bi bili umorjeni sami moški, med njimi je bila polovica mlajših od 25 let, nihče pa ni bil mlajši od 16 let. Nekaj družin identificiranih žrtev se je odločilo za svoj pokop.