Počastitev kulturnega praznika s sveto mašo v ljubljanski stolnici in odprjem razstave Umetniki za karitas v galeriji Družina

8.2.2018 ob 10:00 Ljubljana Država, Karitas, Kultura, Umetnost

V četrtek, 8. februarja 2018, Nadškofija Ljubljana, Galerija Družina in Škofijska karitas Koper vabijo na počastitev kulturnega praznika. Ob 10. uri bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja sveta maša, ki jo bo za vse ljubitelje umetnosti in kulture daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Pel bo PZ župnije Šturje pod vodstvom Marinke Šuštar ob orgelski spremljavi Gregorja Klančiča. Po sveti maši bo v galeriji Družina (Krekov trg 1) ob 11. uri odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Razstavo bo odprl nadškof Zore.

Razstava Umetniki za karitas gostuje v galeriji Družina enkrat letno že od samega začetka, leta 1995. V zadnjem letu je na pobudo številnih umetnikov odprtje razstave spremljala tudi sveta maša, kot zahvala za talent, ki so ga prejeli in tudi prošnja, da bi spet postala umetnost in kultura del vsakdanjega življenja v naši domovini. Kolonija Umetniki za karitas je, poleg ustvarjanja likovnih del in podarjanja svojega časa in talenta za ljudi v stiski, tudi prilika, da slikarji, kiparji in kulturni delavci izmenjajo mnenja in stališča. Zato je tudi projekt Umetniki za karitas za ustvarjalce pomemben s stališča druženja, bolj kot to pa zaradi potovanja razstav po domovini in tujini. Kolonije se udeležujejo tudi mladi, ki jim druženje z uveljavljenimi umetniki veliko pomeni.

V vseh katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1.662 imen avtorjev, nastalo je 2.583 likovnih del, od katerih jih je preko 2.100 že našlo svoje mesto v domovih in poslovnih prostorih ljudi, ki imajo radi lepo in dobro. V vseh letih je bilo 280 razstav na številnih razstaviščih po Sloveniji, vsako leto tudi v Gorici in Trstu, poleg tega pa je razstava obiskala Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in dvakrat Rim.

23. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je bila na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od 14. do 18. avgusta 2017 pod geslom »Ljubezen je..«. To geslo je bilo izbrano v kontekstu spodbude papeža Frančiška Radost ljubezni, saj se sodelavci Karitas pogosto srečujemo z družinami, kjer je prav pomanjkanje spoštovanja in medsebojne ljubezni vzrok za številne stiske in probleme. Izkupiček prodanih likovnih del je namenjen družinam v stiski.

Udeleženci tokratne kolonije so bili: Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Jošt Snoj in Igor Zimic iz Slovenije ter Anuschka Dupalo Loss iz Nemčije, Edo Zupan iz Nizozemske ter Ahmed Özel iz Turčije. Pridružili so se še strokovni sodelavci Lucijan Bratuš, Mira Ličen Krmpotić, Janez Štros, Azad Karim, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Tone Seifert, Silva Karim in Jože Bartolj. Ob dnevu odprtih vrat pa je prišlo in podarilo svoje delo še 29 udeležencev preteklih kolonij ter 39 drugih slikarjev in kiparjev. Skupaj je nastalo 134 likovnih del, od katerih jih je 30 že prodanih, saj je razstava gostovala v Kopru, na Zemonu, na Klicu dobrote v Celju in v Gorici. Iz Ljubljane se bo selila v Trst.

Zaradi vseh teh podatkov je dovolj velik razlog, da ob prazniku kulture rečemo hvala Bogu in številnim ljudem.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, GSM: 041 429 713, e-mail: [email protected]

KATALOG