Pobuda p. generala Saveria Cannistrà OCD za molitev za mir

28.3.2015 Katoliška Cerkev Redovništvo, Mir, Molitev
sv. Terezija Avilska sv. Terezija Avilska

Dragi bratje in sestre,

na dan 28. marca se bo dopolnilo 500 let od rojstva sv. Terezije Jezusove. S táko gorečnostjo pričakovani dan, na katerega smo se v vseh samostanih tako skrbno pripravljali v teku teh zadnjih let, je že zelo blizu.

V homiliji, ki sem jo imel 14. oktobra 2014 v cerkvi samostana »La Santa« v Ávili pri maši, darovani na predvečer začetka uradnega leta te 500-letnice, sem si zamišljal vse nas, kako poskušamo naši sveti materi podariti nekaj vrednega na tako pomemben dan; in sem izrazil svoje mnenje, da je brez dvoma najboljše darilo (da je in da bo vedno) ona sama, Terezija Jezusova.
Dva dni pred njeno obletnico, 26. marca, vas vabim kot njene sinove in hčere, da ji ponudite nekaj, kar bi jo brez dvoma napolnilo z radostjo: uro molitve. Uro posebne molitve, v kateri bo namen vseh molivcev mir v svetu. Svet je v plamenih, je kriknila Terezija, ko je gledala spore in razdore, ki so ogrožali družbo njenega časa. Tudi naš svet je v plamenih in včasih nismo dovolj občutljivi ali pa nimamo potrebnega zaupanja, da bi verovali, da lahko kaj storimo, da bi se ta požar pogasil. Včasih smo tako zaposleni z majhnimi stvarmi našega vsakdanjega življenja in s trenutnimi težavami, da pozabimo dvigniti pogled in opazovati obzorje ter na njem uzreti znamenja trpljenja, ki ga prinaša naša družba: vojne, spore, terorizem, javno ali domače nasilje, kriki bolečine, ki so pogosto zamolčani, preden jim je dano postati slišni.

26. marec ne bo dan, ko bi se mogli skriti in pustiti, da te probleme rešujejo tisti, ki vladajo, tisti, ki nosijo odgovornosti. 26. marec bo dan, ko bo glas sv. Terezije odmeval v naših srcih in z njo se bomo tudi mi odločili, da bomo naredili tisto malo, kar lahko storimo, prepričani, da stanje v svetu ni táko, da bi se lahko z Bogom pogajali za malenkosti.
Z veseljem vam sporočam, da se je sveti oče Frančišek odločil, potem ko je videl to pobudo in mu je bila zelo všeč, da bo uro svetovne molitve za mir začel on sam. Od tistega trenutka naprej vas vabim, da se notranje zberete v molitvi in imate pred očmi namen: mir.
Dvignimo pogled k nebu, združeni s Kristusom, resničnim prijateljem, ki je na svet prinesel spravo z Bogom, in prosimo Očeta za dar miru, ki zahteva dialog, ta pa prispeva k spravi med ljudmi: odpuščajmo in odpuščeno nam bo, nam je rekel Gospod. Odprimo svoje srce odpuščanju, prosimo odpuščanja tiste, ki smo jih žalili, in prosimo Boga, naj nam podari mir, tisti mir, ki nam ga je obljubil Jezus in ga svet ne more dati in ki napolni srce z veseljem ter nas osvobodi strahu.

Sinovi Cerkve, živimo močno to pobudo, ki jo je tudi papež Frančišek naredil za svojo, in povabimo k njej s svoje strani tudi vse verne, po zgledu Janeza Pavla II., kakor nas je on naučil v Assisiju.


Povezan z vsemi – brati in sestrami – v Terezijinem Jezusu, p. Saverio

 

BESEDILO